Rechercher dans ce blog

Kamis, 22 Desember 2022

Prijsplafond voor stroom en gas vraagt om accurate meterstand per 1 januari - NU.nl

Om op de juiste wijze gebruik te kunnen maken van de voordelen van het prijsplafond voor gas en elektriciteit is het van belang dat de precieze meterstanden per 1 januari geregistreerd worden. Daar wijst toezichthouder ACM op nu de ingangsdatum voor de energiemaatregel nadert.

"Als je een slimme meter hebt, worden de standen automatisch doorgegeven, tenzij je die functie hebt uitgezet", zegt een woordvoerder van de ACM. Het is in principe de verantwoordelijkheid van de energieleveranciers om die meterstanden op 1 januari op te nemen.

De leveranciers moeten hun klanten vragen dat te doen als dat niet automatisch gebeurt. "Alleen dan kunnen de leveranciers op basis van de juiste meterstanden de maatregelen van het prijsplafond verwerken."

Dan wordt de rekening gebaseerd op het werkelijke gebruik vanaf die datum. "Alleen bij consumenten die hun meterstanden niet tijdig doorgeven, mag de leverancier deze stand schatten", zegt de ACM.

Het prijsplafond houdt in dat we tot een verbruik van 1.200 kubieke meter gas, 2.900 kilowattuur (kWh) elektriciteit en 37 gigajoule (GJ) stadsverwarming niet meer dan een bepaald tarief betalen. Die maximumtarieven zijn vastgesteld op - met belastingen - 0,40 euro per kWh elektriciteit, 1,45 euro per kuub gas en 47,38 euro per GJ stadswarmte.

De btw op energie gaat per 1 januari wel weer omhoog, van 9 procent naar 21 procent.

Adblock test (Why?)


Prijsplafond voor stroom en gas vraagt om accurate meterstand per 1 januari - NU.nl
Read More

Tidak ada komentar:

Posting Komentar

Pia Dijkstra volgt Kuipers op en wordt demissionair minister voor Medische Zorg - NU.nl

Door onze nieuwsredactie 01 feb 2024 om 14:58 Update: 4 uur geleden Pia Dijkstra treedt als demissionair minister voor Medische Zo...