Het bijhouden van uw energieverbruik wordt in 2023 belangrijker dan ooit. Vallen uw gas- en elektriciteitsverbruik binnen of buiten het prijsplafond? Het kan een wereld van verschil op uw eindafrekening betekenen. Als u een slimme meter heeft, blijft uw energieleverancier automatisch op de hoogte van het verbruik. Maar hoe zit dit als dit juist niet het geval is?
Prijsplafond per 1 januari 2023
In een eerder artikel gaan we al uitgebreid in op het prijsplafond voor energieverbruik, dat per 1 januari 2023 ingaat. Als u stadsverwarming heeft, geldt dit simpelweg voor uw warmteverbruik tussen 1 januari en 31 december 2023. Maar voor gas- en elektriciteitsverbruik gelden in feite 2 prijsplafonds per jaar, voordat én nadat u de jaarrekening binnenkrijgt. Wij leggen uit wat dit betekent voor uw maximumverbruik en welke richtlijnen per dag en per maand er zijn.
Hoe werkt het prijsplafond als u geen slimme meter heeft?
Veel huishoudens kunnen hun verbruik op elk gewenst moment inzien via hun slimme meter en de bijbehorende apps. Maar dat gaat natuurlijk niet als u nog een oude meter in uw meterkast heeft. Of als u de communicatiefunctie van uw slimme meter uit heeft geschakeld. Of als u de energieleverancier geen toestemming heeft gegeven om de meterstanden op afstand in te zien.
Dan is het verstandig om de meterstanden uiterlijk 1 januari 2023 te controleren en door te geven. Dat kan via de website, klantenservice, e-mail of de app, afhankelijk van de mogelijkheden bij uw energiemaatschappij. Stel dat bij de jaarafrekening blijkt dat uw energieleverancier een te hoog bedrag voor uw verbruik rekent? Dan kunt u dat met de foto van 1 januari bewijzen. En wat als u de meterstanden niet of te laat doorgeeft? Dan maakt uw energieleverancier een schatting van uw jaarverbruik. Deze schatting is gebaseerd op uw verbruik in voorgaande jaren.
De energiemaatschappijen informeren u over wat het prijsplafond voor u betekent, is de bedoeling. Energiedirect stuurt bijvoorbeeld een rekenhulp, waarmee u kunt uitrekenen hoeveel u dankzij het prijsplafond bespaart. Vattenfall en Eneco nemen het prijsplafond mee in hun advies voor uw ideale termijnbedragen in 2023.
Reguliere energietarieven fors omhoog in 2023
En dan is het aan u om uw energieverbruik binnen de perken te houden, of u nu wel of geen slimme meter heeft. Voor elke kubieke meter gas betaalt u 1,45 euro, tot aan het plafondverbruik dat in uw situatie geldt. Bij elektriciteit ligt het plafondbedrag op 0,40 euro per kilowattuur. Als uw verbruik boven het prijsplafond komt, bent u sowieso duurder uit. “De overheid betaalt ongeveer de helft van het energietarief”, vat expert Ben Woldring van de website gaslicht.com samen, in gesprek met MAX Meldpunt. “Die 50 procent korting moeten we dus wel zien in het licht van prijzen die 2 keer zo hoog zijn als die we gewend waren te betalen.”
Want de energietarieven van de 5 grootste aanbieders – Eneco, Vattenfall, Budget Energie, GreenChoice en Essent – zijn de hoogte in geschoten. Dit komt mede doordat de energiebelasting omhoog gaat. De btw op energie bedraagt sinds 1 juli 2022 tijdelijk 9 procent, maar gaat in 2023 weer naar 21 procent. In dit artikel leggen we uit welke factoren nog meer bepalend zijn voor uw energierekening.
(Bron: Archief, Rijksoverheid, Algemeen Dagblad, Consuwijzer, Pricewise, Energievergelijk.nl, Energiedirect, Vattenfall, Eneco. Foto: Shutterstock)
Wat betekent het prijsplafond voor u als u geen slimme meter heeft? - MAX Vandaag
Read More
Tidak ada komentar:
Posting Komentar