Rechercher dans ce blog

Minggu, 08 Januari 2023

België controleert afvalwater van vliegtuigen uit China op corona - RTL Boulevard

Van vliegtuigen die uit China komen wordt na landing de afvaltank geleegd. Daar is niets bijzonders aan, behalve dat een deel van dit afvalwater nu in een speciale fles gaat voor onderzoek.

"Dat monster nemen we om eventuele nieuwe varianten te detecteren, op basis van gentypering, of genoomsequencing", zegt Gino Claes, inspecteur voor Volksgezondheid in België. "Als we varianten hebben ontdekt kunnen we gepaste maatregelen nemen."

In een laboratorium in Leuven worden de monsters onderzocht. "Het ziet er eigenlijk hetzelfde uit als het rioolwater dat we wekelijks onderzoeken", zegt epidemioloog Elke Wollants. "Het is alleen iets vloeibaarder dan we gedacht hadden. We hadden meer stoelgangmonsters verwacht."

Die vloeibaarheid maakt het volgens Wollants lastiger om verschillende varianten van het coronavirus op te kunnen sporen, omdat de concentraties van het virus dan lager zijn. In de eerste badge afvalwater werd het coronavirus vastgesteld. Over een aantal dagen moeten blijken of er ook variantbepaling mogelijk is geweest.

Nederland wil mogelijk ook weer op deze manier het afvalwater van vliegtuigen uit China gaan testen. Eerder gebeurde dat ook al. Toen werd ook het rioolwater afkomstig van toiletten op Schiphol extra gecontroleerd op coronavarianten.

'Alert op nieuwe varianten'

Wanneer de maatregel hier weer wordt ingevoerd is onbekend. Minister Kuipers van Volksgezondheid gaf eerder wel aan dat we 'alert moeten zijn op de opkomst van nieuwe varianten'. 

Het aantal coronagevallen heeft recordhoogte bereikt in China sinds het loslaten van het veelbesproken zerocovidbeleid. De piek van de besmettingsgolf lag volgens de officiële cijfers op 2 december, maar dat wordt hardop betwijfeld omdat er nu minder wordt getest.

Adblock test (Why?)


België controleert afvalwater van vliegtuigen uit China op corona - RTL Boulevard
Read More

Tidak ada komentar:

Posting Komentar

Pia Dijkstra volgt Kuipers op en wordt demissionair minister voor Medische Zorg - NU.nl

Door onze nieuwsredactie 01 feb 2024 om 14:58 Update: 4 uur geleden Pia Dijkstra treedt als demissionair minister voor Medische Zo...