Rechercher dans ce blog

Senin, 09 Januari 2023

Hypotheekrente stijgt bij gros van aanbieders - Dagblad van het Noorden

Het nieuwe jaar is begonnen met hogere hypotheekrentes. De meeste geldverstrekkers doen dat nadat de Europese Centrale Bank (ECB) de rente omhoog aanpaste en de marktrente daar ook groeiend op reageerde.

Adviseur Oscar Noorlag van hypotheekketen Van Bruggen legt uit waarom hij toch niet al te somber is over de huidige tijd: „Beleggers zien de toekomst wat zonniger in, de energieprijzen zijn gezakt, de inflatie daalt meer dan verwacht.” Ook benoemt hij het positieve, overzeese nieuws over de Amerikaanse economie. Daar lieten de cijfers lieten zien dat er meer banen waren bijgekomen dan verwacht. „Maar”, voegt hij toe, „er zit wel enige nervositeit in de markt.”

Stijging hypotheekrente

Niet alle geldverstrekkers hebben de rente overigens verhoogd. Er zijn een paar prijsvechters die zich nog afwachtend opstellen. „ Ruim drie op de vijf verhoogden de afgelopen twee weken hun hypotheekrentes. Dat waren verhogingen van soms zelfs 0,2 tot 0,35% voor de meest populaire rentevaste periodes.” Het gevolg, zegt Noorlag, is dat de renteverschillen tussen de geldverstrekkers toenemen. „De goedkoopste vijf aanbieders zitten op een rente van ongeveer 3,98%, terwijl het gemiddelde van de rest op 4,3% ligt. „

Noorlag vindt het dan ook meer dan ooit lastig te voorspellen welke kant het opgaat. Zijn advies is om niet alleen bij de eigen bank te kijken naar een hypotheek. Het loont nu zeer om te shoppen bij de geldverstrekkers. Hij geeft daarbij wel de tip: „Kijk goed naar de voorwaarden van een hypotheek, zoals onder welke condities kun je de hypotheek meenemen als je een volgend huis koopt? Dat soort onderdelen van een contract verschilt nu zeker per aanbieder.”

 

Verruiming NHG-grens

Met de stijgende hypotheekrentes ziet de adviseur dat de huizenprijzen iets aan het dalen zijn. Hij durft er geen harde uitspraken over te doen waar die heengaan, maar Noorlag ziet voor nu dat iets meer huizen binnen het bereik van kopers komen. En vooral ook dat er meer huizen binnen de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) vallen. Dat is een trendwisseling want: „De afgelopen jaren nam het aantal nieuwe NHG-hypotheken voor de aankoop van een woning fors af, omdat de huizenprijzen zo hard stegen.”

Deze verschuiving is goed te verklaren. Naast de wat dalende huizenprijzen, is sinds dit nieuwe jaar de NHG-grens omhooggegaan van €355.000 naar €405.000, een stijging van 14%. Noorlag: „Dankzij deze verruiming van de NHG-grens komt ineens ongeveer 40% van het woningaanbod op Funda extra in aanmerking voor NHG.” Het aantal woningen dat in aanmerking komt voor NHG stijgt daardoor van ruim 22.000 (30% van alle woningen op Funda) naar ruim 31.000 woningen (42% van alle woningen op Funda).

 

Meer zekerheid

Noorlag noemt dat een gunstige ontwikkeling, zeker voor starters. „Als je een huis koopt met NHG betaal je een lagere hypotheekrente. Dat kan 0,4 procentpunt schelen als je starter bent en 0,2 procentpunt als je bij de groep van doorstromers hoort.” Voor een hypotheek met NHG moet je wel kosten betalen, de zogenaamde borgtochtprovisie. Deze bedraagt 0,6 procentpunt over het hypotheekbedrag. „Maar die heb je in ongeveer anderhalf jaar terugverdiend.”

Het belangrijkste voordeel dat hij wil benadrukken, is de zekerheid die de NHG biedt in onzekere tijden. „Het is een vangnet als je in een vervelende situatie komt met bijvoorbeeld ziekte of overlijden of werkloosheid. Als je hypotheek onder de NHG valt, wordt er met de geldverstrekker gekeken naar een oplossing. En mocht het huis toch in de verkoop moeten, dan wordt een eventuele restschuld kwijtgescholden. Dat geeft toch rust.” Hij voegt toe: „Zeker in deze tijden die vooralsnog niet somber lijken, maar toch wel spannend zijn.”

 

Adblock test (Why?)


Hypotheekrente stijgt bij gros van aanbieders - Dagblad van het Noorden
Read More

Tidak ada komentar:

Posting Komentar

Pia Dijkstra volgt Kuipers op en wordt demissionair minister voor Medische Zorg - NU.nl

Door onze nieuwsredactie 01 feb 2024 om 14:58 Update: 4 uur geleden Pia Dijkstra treedt als demissionair minister voor Medische Zo...