Rechercher dans ce blog

Senin, 23 Januari 2023

Landbouwexport groeit, vooral veel Nederlandse melk en eieren naar het buitenland - NU.nl

Nederland voerde afgelopen jaar voor 122,3 miljard euro aan landbouwgoederen uit. Dat is ruim 17 procent meer dan in 2021. Vooral van de Nederlandse melk en eieren kreeg het buitenland geen genoeg.

In 2021 kwam de landbouwexport voor het eerst boven de 100 miljard euro uit. Dat bedrag is nu met 17,6 miljard euro toegenomen, blijkt dinsdag uit cijfers van het CBS en Wageningen University & Research (WUR).

Dat komt voornamelijk omdat boeren, tuinders en voedingsfabrikanten de stijgende kosten doorberekenen in de exportprijzen. Boeren hebben bijvoorbeeld te maken met duurdere veevoergrondstoffen en kunstmest, tuinders met hoge energiekosten.

Het populairst zijn Nederlandse zuivel en eieren. Een jaar eerder stonden zuivel en eieren nog op nummer drie van de meest geëxporteerde producten. De exportwaarde van deze producten is ook behoorlijk toegenomen, omdat de prijs van zowel melk als eieren in 2022 erg hoog was. Dit is een gevolg van de oorlog in Oekraïne, wat tot hoge energie- en veevoerkosten heeft geleid.

Bij de prijs van eieren speelde ook de vogelgriep, waardoor het aanbod kleiner was.

Adblock test (Why?)


Landbouwexport groeit, vooral veel Nederlandse melk en eieren naar het buitenland - NU.nl
Read More

Tidak ada komentar:

Posting Komentar

Pia Dijkstra volgt Kuipers op en wordt demissionair minister voor Medische Zorg - NU.nl

Door onze nieuwsredactie 01 feb 2024 om 14:58 Update: 4 uur geleden Pia Dijkstra treedt als demissionair minister voor Medische Zo...