De crediteurenlijst is samengesteld door financieel adviseurs die zijn ingehuurd om alle schuldeisers van FTX in kaart te brengen. Na het omvallen van FTX bleek de bedrijfsstructuur een complete puinhoop, waarbij het financiële overzicht vrijwel volledig ontbrak.
Sindsdien proberen specialisten te ontrafelen wie de klanten van FTX nu precies zijn. En belangrijk: hoeveel geld of cryptomunten zij nog tegoed hebben van de cryptomarktplaats. Het woensdag openbaar gemaakte document toont aan hoe wijdverspreid de connecties van FTX wereldwijd waren. Maar liefst 9,6 miljoen klantnamen worden genoemd.
Bekende namen
Daar zitten bekende techbedrijven tussen, zoals Apple, Google, Microsoft, Meta, en grote banken zoals Deutsche Bank, HSBC, Wells Fargo, JPMorgan Chase en RBC. Net als de bekende Amerikaanse kranten New York Times en Wall Street Journal. En uiteraard ontbreken ook grote cryptospelers zoals Coinbase en Binance niet.
Maar de lijst bevat ook twaalf Nederlandse bedrijven en ondernemers. De bekendste zijn ABN Amro Clearing Chicago, een dochterbedrijf van de Nederlandse bank dat financiële transacties verwerkt, flitshandelaar Flow Traders en het Rotterdamse advocaten- en advieskantoor Loyens & Loeff.
Van Flow Traders staat de naam van financieel topman Mike Kuehnel op de naam. "Flow Traders is een schuldeiser van FTX volgens de aanvraag waarnaar u verwijst, maar Mike is geen persoonlijke schuldeiser van FTX", laat een woordvoerder weten. Zij verwijst verder naar een eerder statement waarin Flow Traders schrijft dat zijn blootstelling aan FTX 'onbeduidend' is.
"ABN Amro Clearing USA heeft nooit clearingactiviteiten voor klanten verricht voor FTX in Bermuda", zegt een woordvoerder van de Nederlandse bank. "ABN Amro Clearing heeft derhalve ook nooit geïnvesteerd in FTX, noch een relatie gehad met FTX. We zoeken daarom op dit moment uit waarom het bedrijf op de lijst staat."
Minder bekende namen
Maar ook minder bekende namen staan op de lijst. Zoals modeontwerper Stichd uit Den Bosch, het Amsterdamse advocatenkantoor Blenheim en Vosbor, een Amsterdams bedrijf actief in de handel van landbouwgrondstoffen, cryptohandelsplatform Cryptohopper en Crypto Insiders, een website met cryptonieuws en -informatie.
Uit navraag blijkt dat deze bedrijven geen investeringen in FTX hebben gedaan. Meerdere ondernemers reageren verbaasd dat zij op de crediteurenlijst zijn beland. "Bijzonder wel", zegt Pieter Ridder van artiestenbureau We Are E. "Een van onze artiesten heeft gespeeld op een bedrijfsevenement in Parijs en dat is gewoon netjes betaald door FTX. Wij hebben geen openstaande bedragen. En ook geen investeringen met of via FTX."
De Hilversumse onderneemster Alexandra van den Berg van Lexidus, die bedrijven adviseert bij aanbestedingen, snapt ook niet waarom ze op de lijst staat. "Ik heb namelijk geen enkel verband of connectie met FTX en ook nooit geïnvesteerd. Ik heb dus ook geen idee hoe ik op deze lijst terecht ben gekomen. Dat is nog het uitzoeken waard. Maar hier dus geen schades of verliezen."
De oprichters van Crypto Insiders hebben daarentegen wel geld gestald bij FTX. "Het gaat hier om eigen tegoeden die we bij FTX hadden staan. Die tegoeden beschouwen we, voor in ieder geval een deel, als verloren." Het gaat volgens hen om 'een vijfcijferig bedrag'.
Schuldeisers willen geheimhouding
Niet iedereen zit te wachten op de Amerikaanse openbaarmaking bij het faillissement. Een groep gedupeerde beleggers in FTX vroeg de rechter eind december om hun namen geheim te houden. Het onthullen van hun identiteit hen zou kunnen blootstellen aan identiteitsdiefstal en andere oplichting.
Ondertussen blijft de zaak voortslepen. Sam Bankman-Fried, oprichter van FTX en het nauw betrokken bedrijf Alameda, wordt beschuldigd van grootschalige fraude en witwassen. Hij pleitte begin dit jaar onschuldig te zijn.
Nederlandse bedrijven duiken tot hun verbazing op in crediteurenlijst FTX - RTL Boulevard
Read More
Tidak ada komentar:
Posting Komentar