Rechercher dans ce blog

Kamis, 26 Januari 2023

Omgevingswet voor vijfde keer uitgesteld, hoewel techniek inmiddels op orde is - NU.nl

Het invoeren van de Omgevingswet is voor de vijfde keer uitgesteld. De techniek rondom de wetten en regels is inmiddels op orde, maar nu hebben gemeenten en het bedrijfsleven tijd nodig om alles te regelen voor het systeem ingaat.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft de Omgevingswet, die in 2016 al werd aangenomen, een half jaar uitgesteld. Het is de bedoeling dat de wet nu per 1 januari 2024 ingaat, meldt minister Hugo de Jonge (Ruimtelijke Ordening) donderdag aan de Tweede Kamer.

In de wet worden tientallen wetten en regels voor ruimtelijke ordening gebundeld. Daarmee wordt het bijvoorbeeld makkelijker om een bouwvergunning te krijgen.

Het was de bedoeling dat de wet afgelopen jaarwisseling zou ingaan, maar daar stemde de Eerste Kamer niet mee in. Het computersysteem dat voor de wet nodig is, was lange tijd nog niet veilig of stabiel genoeg.

Het Adviescollege ICT-toetsing concludeerde dat er nog "forse beperkingen" zaten in het zogeheten Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO). Ook nu moet de Eerste Kamer nog instemmen met invoering per 1 januari.

De techniek achter het systeem is inmiddels wel op orde. Omdat gemeenten genoeg tijd willen om alles te regelen, heeft het ministerie ervoor gekozen de wet opnieuw uit te stellen.

De vertraging kost al meer dan de oorspronkelijk geraamde kosten voor het project. In totaal kost het invoeren van de wet de verschillende overheden tussen de 1,3 en 1,9 miljard euro, verspreid over de periode 2016 tot 2029.

Adblock test (Why?)


Omgevingswet voor vijfde keer uitgesteld, hoewel techniek inmiddels op orde is - NU.nl
Read More

Tidak ada komentar:

Posting Komentar

Pia Dijkstra volgt Kuipers op en wordt demissionair minister voor Medische Zorg - NU.nl

Door onze nieuwsredactie 01 feb 2024 om 14:58 Update: 4 uur geleden Pia Dijkstra treedt als demissionair minister voor Medische Zo...