Wat is er aan de hand bij Philips?
Het bedrijf staat bij Nederlanders vooral bekend om consumentenproducten als scheermachines en televisies. Maar Philips is inmiddels vooral actief in de gezondheidssector, na verkoop van de consumententak. Zo maakt het bedrijf beademingsapparatuur en speciale apneu-apparaten, die mensen met een apneustoornis 's nachts gebruiken om te voorkomen dat ze stoppen met ademen in hun slaap.
In juni 2021 maakte Philips bekend dat er mogelijk iets mis was met een deel van die beademingsapparatuur. Het schuim erin kon verbrokkelen, waarna mensen het zouden kunnen inademen. Er startte wereldwijd een grote omruilactie van de miljoenen apparaten die in omloop zijn.
Welke gevolgen heeft die terugroepactie?
De omruilactie zorgt voor een enorme kostenpost. In oktober vorig jaar werd 1,3 miljard euro afgeschreven op het bedrijfsonderdeel dat slaapapneu-apparaten maakt. De afboeking komt bovenop de bijna 900 miljoen euro die Philips eerder al opzij zette voor het repareren van slaapapneu-apparaten.
Bovendien zijn met name in Amerika duizenden apneu-patiënten naar de rechter gestapt om een schadevergoeding te eisen. Naar verwachting kost dit het bedrijf ook nog eens heel wat dollars. Het kan een van de grootste medische rechtszaken ooit worden.
Hieronder zie je hoe Philips veranderde in een health-techspeler:
Maar er komt toch ook geld binnen bij Philips?
Mwoah. De verkoop van consumentenproducten valt tegen. Er is een tekort aan onderdelen zoals computerchips. Door alle problemen daalde de omzet in het derde kwartaal van 2022 met 5 procent tot 4,3 miljard euro.
De totale salestak van het bedrijf heeft naar verwachting in 2022 voor 17,4 miljard euro aan producten verkocht, een daling van 5 procent ten opzichte van 2021. Analisten verwachten voor het afgelopen jaar een miljardenverlies. De formele cijfers over het vierde kwartaal en dus over het hele jaar worden maandag bekendgemaakt.
Waarom nu een nieuwe ontslagronde?
Afgelopen oktober maakte Philips al bekend te gaan reorganiseren. Wereldwijd zouden 4000 banen worden geschrapt, waarvan 800 in Nederland. Volgens vakbond CNV ging het uiteindelijk met name om tijdelijke contracten die niet verlengd werden en natuurlijk verloop. Grofweg 160 mensen moesten gedwongen vertrekken.
Philips-topman Frans van Houten stapte op door de apneukwestie. Zijn opvolger, Roy Jakobs, zei in oktober dat hij Philips 'weer aan een sterke toekomst wilde helpen'. Dit betekende ook dat hij alle divisies nog eens tegen het licht zou houden en dat er eind januari mogelijk verdere ontslagen zouden worden aangekondigd, aldus FNV-bestuurder Arjan Dijkstra.
Die ontslagronde lijkt er nu te gaan komen. De vakbonden die actief zijn bij Philips zijn nog niet ingelicht over het aantal ontslagen. "We hopen dat het beperkt blijft", zegt Suat Koetloe van De Unie, die wel aangeeft dat er al een tijdje onzekerheid heerst bij het personeel.
Bij welke afdelingen vallen de nieuwe ontslagen?
Dat is nog niet duidelijk. Philips zelf wil niet eens ontkennen of bevestigen dat er nieuwe ontslagen gaan vallen, al zeggen de vakbonden van wel. Ze zouden zondagavond meer details krijgen. Bij de vorige ontslagronde, vielen de ontslagen door het hele bedrijf heen.
CNV-vakbondsbestuurder Arjan Huizinga: "Philips heeft twaalf ondernemingsraden, bijvoorbeeld voor de it-afdeling, ontwikkeling en productie. In oktober heeft iedere ondernemingsraad het verzoek gekregen om te laten weten hoeveel formatieplaatsen er konden vervallen. Er is toen nog wel wat geschoven, omdat het op sommige plekken niet logisch was om mensen te laten vertrekken. Maar iedere afdeling heeft ingeleverd en ik verwacht dat het nu weer zo gaat.."
In totaal zijn er 11.000 arbeidsplaatsen in Nederland, waarvan 7.700 in Best bij Eindhoven. Dus het is ook niet zo dat bij een ontslagronde een ware exodus volgt. "Al zullen nu waarschijnlijk wel meer vaste medewerkers moeten vertrekken dan vorige keer, simpelweg omdat toen ook al gesneden is in de flexibele schil", zegt Huizinga.
Kan Philips de probleemtak waar de beademingsapparatuur onder valt niet gewoon afstoten?
Dat is niet mogelijk, verwacht RTL-beursanalist Durk Veenstra. "Allereerst wil Philips dat zelf waarschijnlijk niet, het bedrijf zet juist in op gezondheidszorg. Bij verkoop van Respironics help je ook de kern van je bedrijf om zeep. Bovendien, wie wil het hebben? Je zult zelfs als je het gratis van de hand doet, een zak geld aan de koper mee moeten geven waar miljarden in zitten om claims en toekomstige kosten te dekken."
Die apneuapparaten, zijn die nu eigenlijk gevaarlijk of niet?
Daar verschillende de meningen over. Sinds de terugroepactie ligt Philips onder het vergrootglas bij de Amerikaanse zorgwaakhond FDA. Die bestudeert dan ook de data die Philips eind vorig jaar heeft aangeleverd rondom de veiligheid van de apparaten. Volgens Philips is het veiligheidsrisico erg klein.
"De FDA bestudeert de data en analyse van Philips nog, maar we komen mogelijk tot een andere conclusie", zegt een woordvoerder van de FDA tegen RTL Z.
Dat 2022 een rampjaar was voor Philips, legt beurscommentator Durk Veenstra uit in onderstaande video:
Wat is er aan de hand bij Philips? Zeven vragen en antwoorden - RTL Boulevard
Read More
Tidak ada komentar:
Posting Komentar