Rechercher dans ce blog

Senin, 30 Januari 2023

Zelfs in de dure decembermaand spekten we het spaarvarken - NU.nl


We hebben vorig jaar ruim 34 miljard euro gespaard, meldt De Nederlandsche Bank (DNB) maandag. Het spaarbankboekje van alle Nederlanders samen was eind 2022 goed voor ruim 562,5 miljard euro. Zelfs in december, de maand waarin het spaarvarken doorgaans leger raakt, is er flink meer geld op de spaarrekening gestort.

Hoewel de prijzen rap stegen, bleef de groei van de banktegoeden (betaal- en spaarrekening samen) van Nederlandse huishoudens ongeveer gelijk aan die in de coronajaren 2020 en 2021. In die jaren werd er meer gespaard dan voorheen, omdat we simpelweg minder met ons geld konden doen. De toename van afgelopen jaar is dan ook iets kleiner dan in 2020 en 2021.

Desondanks is die plus van 34,1 miljard euro nog altijd fors in vergelijking met de periode voor corona, zegt DNB. In de jaren 2012-2019 bedroeg de groei gemiddeld 'slechts' 9,2 miljard euro per jaar. Volgens de centrale bank hangt dit mogelijk samen met de inflatie en economische onzekerheid. Hierdoor hielden mensen misschien uit voorzorg meer geld op hun rekening.

Bij het inzoomen op de spaarrekening valt op dat de Nederlandse spaarpot in december met ruim 6 miljard euro werd aangevuld. Normaal gesproken is december de maand waarin het spaarvarken juist dunner wordt.

DNB ziet een aantal redenen voor die opvallende toename van de spaarcenten. Allereerst wijst de centrale bank naar eenmalige uitkeringen. Een voorbeeld hiervan is de energiecompensatie die Nederlanders in de laatste twee maanden van 2022 kregen, maar bijvoorbeeld ook eenmalige inflatie-uitkeringen. De energiecompensatie werd eerder al gelinkt aan een opvallende toename van de spaartegoeden in november.

Ook de eerder genoemde voorzorg speelt een rol. Verder spelen er ook "seizoensgebonden" effecten. DNB wijst bijvoorbeeld naar de dertiende maand, die bij sommigen tot een beter gevulde spaarrekening leidt.

Adblock test (Why?)


Zelfs in de dure decembermaand spekten we het spaarvarken - NU.nl
Read More

Tidak ada komentar:

Posting Komentar

Pia Dijkstra volgt Kuipers op en wordt demissionair minister voor Medische Zorg - NU.nl

Door onze nieuwsredactie 01 feb 2024 om 14:58 Update: 4 uur geleden Pia Dijkstra treedt als demissionair minister voor Medische Zo...