Rechercher dans ce blog

Selasa, 28 Februari 2023

UWV sluit aanvraag voor Stap-subsidie weer, deze keer door technische storing - Volkskrant

Aanvraagpagina voor Stap-budget op de site van het UWV, dinsdagmiddag. Beeld
Aanvraagpagina voor Stap-budget op de site van het UWV, dinsdagmiddag.

Het zogenoemde Stap-budget van maximaal duizend euro per burger lijkt steeds meer op een relaas van twaalf am­bach­ten, der­tien on­ge­luk­ken. In januari bleef het aanvraagloket gesloten omdat cursusaanbieders misbruikmaakten van de subsidie. Zo lokten sommige bijscholingsaanbieders cursisten met cadeaus en snoepreisjes, en zaten er opleidingen in het aanbod met ‘een sterk hobbymatig karakter’, zoals minister Karien van Gennip (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) het verwoordde.

Nadat haar ministerie strengere voorwaarden aan de cursusaanbieders had gesteld, zou het loket dinsdagochtend om 10.00 uur weer opengaan. Al voor die tijd ontstond een technische storing, schrijft het UWV. Aanvankelijk dacht de organisatie dat de problemen binnen een uur verholpen zouden zijn, maar later kwam ze daarop terug. Wanneer de aanvraag opnieuw opengaat, is nog niet bekend.

Over de auteur
Pepijn de Lange is algemeen verslaggever van de Volkskrant.

Stormloop

Het Stap-budget werd in 2021 in het leven geroepen als vervanging van de belastingaftrek voor scholingskosten. Omdat burgers die kosten in het oude systeem zelf moesten voorschieten, profiteerden vooral mensen met een hoger inkomen van het fiscale voordeel. In het nieuwe systeem kan iedereen tussen de 18 jaar en de AOW-leeftijd de duizend euro van tevoren aanvragen.

Al bij de eerste aanvraagronde, een jaar geleden, had het Stap-budget een enorme aantrekkingskracht op Nederlandse burgers: in twee dagen tijd vroegen toen 35 duizend mensen het aan. Bij de tweede aanvraagronde, in mei, was na 10,5 uur al het beschikbare budget vergeven. In de rondes daarna duurde de stormloop soms maar 2,5 uur.

200 miljoen euro

Ook dinsdag was er volgens het UWV bij het digitale aanvraagloket sprake van ‘een grote drukte’. Of de storing een gevolg was van die drukte, vermeldt de organisatie niet.

Veel wachtenden zullen juist gehoopt hebben dit jaar hun slag te slaan. Vorig jaar deelde het UWV in totaal 160 miljoen euro uit aan ongeveer 214 duizend mensen. Waarschijnlijk visten enkele tienduizenden mensen achter het net. Dit jaar heeft de regering 200 miljoen euro beschikbaar gesteld. Daarnaast is er 125 miljoen beschikbaar voor laagopgeleiden met maximaal een mbo-4-diploma.

Om creatief gebruik door cursusaanbieders bij deze aanvraagronde tegen te gaan, had minister Van Gennip begin deze maand het beleid aangescherpt. Lokkertjes om cursisten te trekken zijn in de ban gedaan. Daarnaast mag een opleider per scholing nog maar maximaal driehonderd budgetten per jaar incasseren. Dat komt neer op een omzet van 300 duizend euro per cursus. Bovendien kunnen opleiders die misbruik maken van de Stap-subsidie in het vervolg worden uitgesloten.

Adblock test (Why?)


UWV sluit aanvraag voor Stap-subsidie weer, deze keer door technische storing - Volkskrant
Read More

Tidak ada komentar:

Posting Komentar

Pia Dijkstra volgt Kuipers op en wordt demissionair minister voor Medische Zorg - NU.nl

Door onze nieuwsredactie 01 feb 2024 om 14:58 Update: 4 uur geleden Pia Dijkstra treedt als demissionair minister voor Medische Zo...