Rechercher dans ce blog

Senin, 06 Maret 2023

60 procent van de huishoudens is financieel kwetsbaar of ongezond - Parool.nl

Veel boodschappen werden in februari weer duurder dan in januari. Beeld ANP
Veel boodschappen werden in februari weer duurder dan in januari.Beeld ANP

Dat melden accountants- en advieskantoor Deloitte, budgetinstituut Nibud en Universiteit Leiden op basis van gezamenlijk onderzoek.

Deloitte definieert financiële gezondheid als een situatie waarin ‘men in staat is, en het gevoel van controle heeft, om in een comfortabele manier aan alle huidige en lopende financiële verplichtingen te voldoen’. De onderzoekers keken naar inkomsten, uitgaven, sparen, lenen, planning en de balans tussen die domeinen. Financieel gezonde huishoudens kunnen elke maand (veel) geld opzijzetten. Ongezonde huishoudens komen niet rond en kunnen dus ook niet sparen.

Voor het onderzoek werden 5000 huishoudens onder de loep genomen, die werden verdeeld in 4 categorieën van financiële gezondheid: ongezond, kwetsbaar, toereikend en gezond. De categorieën ongezond en kwetsbaar groeiden elk van 25 procent naar rond de 30 procent - samen dus 60 procent in vergelijking met het jaar ervoor. De categorie toereikend kromp van 24 procent naar 19 procent. De groep financieel gezonden, in 2021 nog de grootste groep, slonk tot ongeveer 21 procent. Dat zou een gevolg zijn van onder meer de hoge inflatie en de energiecrisis.

Zo geeft bijna een op de vier huishoudens aan onzeker te zijn over het doen van grote uitgaven. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om vakanties, de aanschaf van een auto of onderhoudswerkzaamheden aan hun huis. Een jaar eerder gold die onzekerheid nog voor een op de zes huishoudens.

Noodzakelijke kosten

Maar ook het betalen van noodzakelijke kosten is voor huishoudens moeilijker geworden. Het aandeel dat zonder problemen rekeningen kan betalen kwam vorig jaar uit op 54 procent, in 2021 was dat nog 65 procent. Volgens de onderzoekers lijkt een ruime meerderheid van 89 procent er desondanks nog wel in te slagen de rekeningen te betalen zonder daarbij een achterstand op te lopen. Dat is volgens hen in lijn met de resultaten uit het vorige onderzoek.

Jongeren van 18 tot en met 24 jaar vormen financieel gezien de ongezondste groep, zij hebben bovengemiddeld veel last van de grote prijsstijgingen. In 2021 was 30 procent van deze groep financieel ongezond, in 2022 steeg dat percentage naar 45 procent. Vrouwen zijn vaker financieel kwetsbaar of ongezond dan mannen: 65 procent van de vrouwen valt in een van deze categorieën, terwijl dit voor mannen 55 procent is. Voor beide groepen is de verslechtering in 2022 ten opzichte van 2021 gelijk, ze hadden beide een toename van ruim 10 procentpunt.

Adblock test (Why?)


60 procent van de huishoudens is financieel kwetsbaar of ongezond - Parool.nl
Read More

Tidak ada komentar:

Posting Komentar

Pia Dijkstra volgt Kuipers op en wordt demissionair minister voor Medische Zorg - NU.nl

Door onze nieuwsredactie 01 feb 2024 om 14:58 Update: 4 uur geleden Pia Dijkstra treedt als demissionair minister voor Medische Zo...