Rechercher dans ce blog

Sabtu, 25 Maret 2023

Gemeenten zien geen rol meer bij uitkeren energietoeslag: 'Vraagt te veel inspanning' - Volkskrant

Studentenprotest in december voor de energietoeslag. Beeld ANP
Studentenprotest in december voor de energietoeslag.Beeld ANP

De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft zijn standpunt via een brief overgebracht aan het kabinet. Een landelijke regeling moet niet bij gemeenten worden neergelegd, helemaal nu er volgens de VNG geen sprake meer is van een crisissituatie. De Rijksoverheid moet met ‘duurzaam inkomensbeleid’ komen, aldus de VNG.

Het kabinet is er nog niet uit of de energietoeslag het komende jaar überhaupt blijft bestaan en in welke vorm dat zou zijn. Een mogelijkheid die het kabinet eind februari noemde is om de energietoeslag op te nemen in het bestaande toeslagensysteem van de Belastingdienst, waar bijvoorbeeld ook de huur- en zorgtoeslag onder vallen.

Over de auteur
Joram Bolle is algemeen verslaggever van de Volkskrant.

De energietoeslag werd vorig jaar ingesteld als één van de maatregelen om huishoudens te helpen die geconfronteerd worden met sterk gestegen prijzen voor gas en elektriciteit. Het kabinet stelde maatregelen in die voor iedereen gelden, zoals een belastingverlaging en een prijsplafond, maar ook een toeslag voor huishoudens met een laag inkomen, als extra steun.

Mensen die in aanmerking komen voor de toeslag hebben bijvoorbeeld een bijstandsuitkering of het betreft huishoudens met een inkomen tot 120 procent van het sociaal minimum. Het gaat in totaal om zo’n 800 duizend huishoudens. Voor de toeslag van 1.300 euro dit jaar moeten ze aankloppen bij hun gemeente.

De gemeenten vinden echter dat ze niet belast moeten worden met de uitvoering van een landelijke regeling. Het kost ze te veel inspanning, waardoor eigen personeel van verschillende afdelingen bij moet springen en er ook extern personeel moet worden ingehuurd. De normale dienstverlening van de gemeenten lijdt daaronder.

Bovendien is het budget van de landelijke overheid niet in alle gevallen toereikend. Gemeenten moeten dan bijdragen uit eigen middelen, waardoor in de helft van de gevallen een tekort op de gemeentelijke begroting ontstaat.

Rechtszaken van studenten

Ook wijzen de gemeenten op onduidelijkheid over wie er precies voor de toeslag in aanmerkingen komen. De energietoeslag is niet bedoeld voor studenten, maar die hebben meerdere keren succesvol een rechtszaak aangespannen. Gemeenten konden niet goed motiveren hoe hun situatie verschilt van bijvoorbeeld 21-jarige starters op de arbeidsmarkt met een laag inkomen.

Met Prinsjesdag moet duidelijk zijn of de energietoeslag volgend jaar blijft en wie in dat geval verantwoordelijk wordt voor de uitkering. Andere mogelijkheden die het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid oppert, zijn bijvoorbeeld het aanpassen van de energiebelasting, meer maatwerk bij het prijsplafond of huurkorting voor mensen met een energieslurpende sociale huurwoning.

Adblock test (Why?)


Gemeenten zien geen rol meer bij uitkeren energietoeslag: 'Vraagt te veel inspanning' - Volkskrant
Read More

Tidak ada komentar:

Posting Komentar

Pia Dijkstra volgt Kuipers op en wordt demissionair minister voor Medische Zorg - NU.nl

Door onze nieuwsredactie 01 feb 2024 om 14:58 Update: 4 uur geleden Pia Dijkstra treedt als demissionair minister voor Medische Zo...