Rechercher dans ce blog

Selasa, 21 Maret 2023

Hoekstra blijft na crisisberaad met CDA-top partijleider ondanks verkiezingsverlies - NU.nl


Wopke Hoekstra blijft leider van het CDA, ook na de desastreuze verkiezingsuitslag van de Provinciale Staten, die uiteindelijk de Eerste Kamer kiezen. Dat is de uitkomst van een overleg van de partijtop dinsdagavond in Maarssen.

Voor de Provinciale Statenverkiezingen liet Hoekstra al weten ongeacht de uitslag partijleider te willen blijven. Dinsdag zei CDA-voorzitter Hans Huibers dat Hoekstra "zonder twijfel" kan aanblijven als partijleider, ondanks de forse verkiezingsnederlaag.

Dit gaat volgens Hoekstra over iets groters. "Wij als CDA moeten deze uitslag ons aantrekken. We hebben te weinig geluisterd naar de mensen in het land."

Volgens Hoekstra is er "een kloof" tussen Den Haag en de rest van het land. Hij wil zijn oor nu beter te luisteren leggen. Wat er nu gaat veranderen voor het CDA, blijft onduidelijk. Ook de analyse waar het dan fout is gegaan, werd dinsdagavond niet gegeven.

Er kwam ook geen eisenpakket richting de coalitiegenoten. Eerder werd gezinspeeld op aanpassing van het stikstofbeleid. Daar vloeit veel onvrede bij boeren uit voort, maar verklaart niet het grote verlies van het CDA. De partij verloor bijna de helft van het aantal provincie- en Eerste Kamerzetels.

CDA verloor vooral van BBB

De CDA-top kwam voor de tweede keer in een week tijd samen om de rampzalige verkiezingsuitslag te bespreken. De christendemocraten verliezen volgens de prognoses vier zetels in de Eerste Kamer en duikelen van negen naar vijf zetels. Vergeleken met de Tweede Kamerverkiezingen beleven veel kiezers thuis of stemden ze op de BoerBurgerBeweging (BBB).

De partij van Caroline van der Plas voert vooral stevig oppositie tegen het stikstofbeleid. De kabinetsplannen, om het doel van de helft minder uitstoot te vervroegen naar 2030 en de optie om boeren te kunnen onteigening stuit op veel maatschappelijk en politiek verzet.

Het CDA lijdt daar het meest onder. De christendemocraten wisten zich decennialang verzekerd van brede steun onder de boeren. Maar met de recente kabinetsplannen lijkt de partij de boeren tegen zich in het harnas te hebben gejaagd.

Sinds de zomer stuurt het CDA daarom aan op een aanpassing van het stikstofbeleid. Uit onderzoek van Ipsos en de NOS was dat voor een grote groep kiezers namelijk een belangrijke reden om 'tegen' het kabinet te stemmen.

Coalitiepartij D66 heeft wat dat betreft een totaal andere opvatting. De natuur verslechtert door de stikstofuitstoot en de woningbouw stokt. Daarom wil de partij zo snel mogelijk iets aan doen. D66'ers hameren daarom op strenge maatregelen.

Adblock test (Why?)


Hoekstra blijft na crisisberaad met CDA-top partijleider ondanks verkiezingsverlies - NU.nl
Read More

Tidak ada komentar:

Posting Komentar

Pia Dijkstra volgt Kuipers op en wordt demissionair minister voor Medische Zorg - NU.nl

Door onze nieuwsredactie 01 feb 2024 om 14:58 Update: 4 uur geleden Pia Dijkstra treedt als demissionair minister voor Medische Zo...