Rechercher dans ce blog

Sabtu, 04 Maret 2023

Omgekeerde wereld: alles wordt duurder behalve energie | Economie - NU.nl


Vakanties, verzekeringen, boodschappen, de horeca. Je kunt het zo gek niet bedenken of het wordt duurder. Opvallend genoeg is juist de aanjager van de huidige inflatiegolf - energie - het enige dat momenteel goedkoper wordt. Hoe kan dat?

Donderdag bleek dat producten en diensten vorige maand gemiddeld 8 procent duurder waren dan een jaar eerder. Uitschieters waren de boodschappen, die maar liefst 15 procent meer kostten dan in februari 2022. Maar ook de prijzen van diensten, zoals reizen, vervoer of een restaurantbezoek, en van industriële goederen zijn gestegen.

Uitgerekend energie was het enige dat goedkoper werd. Weliswaar slechts 1 procent, maar de energierekening dreef wel velen het afgelopen jaar tot wanhoop. En hoewel de pijn van het dure gas en stroom nog lang niet voorbij is, zijn er verschillende leveranciers die hun tarieven momenteel verlagen. Dit komt vooral doordat handelsprijzen van gas beduidend lager zijn dan een paar maanden terug.

Omdat je voor veel producten en diensten energie nodig hebt, zou je verwachten dat prijzen daarvan ook dalen. Toch gebeurt dat voorlopig niet. Volgens CBS-hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen komt dit doordat bedrijven hun hogere energiekosten pas na een tijdje in hun verkoopprijzen kunnen doorberekenen.

Hogere prijzen pas bij nieuwe contracten

Zo sluiten supermarkten en levensmiddelenfabrikanten contracten voor bijvoorbeeld een jaar. Als de fabrikanten in de tussentijd meer kosten maken, kunnen ze dat pas bij het ingaan van een nieuw contract in rekening brengen bij de supermarkt. En dat kan weleens een paar maanden duren. Een zelfde situatie zie je in andere sectoren.

"Gemiddeld duurt het zo'n zes maanden voordat een hoge energieprijs echt doorsijpelt in andere prijzen", legt Van Mulligen uit. "De piek van de gasprijs was afgelopen zomer. Tel daar zes maanden bij op, dan zit je ergens in het voorjaar. Tegen die tijd zou de inflatie weer wat af moeten nemen. Al moet je dan niet denken dat de inflatie dan meteen onder de 5 procent uitkomt", tempert hij de verwachtingen.

Volgens Rabobank-econoom Michiel van der Veen spelen ook andere zaken een rol. Productiebedrijven hebben volgens hem ook te maken met duurdere grondstoffen en hogere rentes over leningen die ze afsluiten. Die kosten willen ze uiteraard ook terugverdienen, waardoor ze hun prijzen verder opschroeven.

Hogere lonen maken leven ook duurder

Dan zijn er nog de lonen. Die lopen in veel sectoren flink op. Werkgeversvereniging AWVN becijferde dat in de cao's die vorige maand zijn afgesloten, de lonen gemiddeld met 7 procent omhooggaan. Al maanden worden flinke loonsverhogingen afgesproken.

"Daardoor geven mensen meer geld uit, wat ook zorgt voor hogere prijzen", zegt Van der Veen. "Daar komt nog bij dat werkgevers de hogere lonen ook willen terugverdienen. Daardoor lopen de prijzen nog verder op."

Adblock test (Why?)


Omgekeerde wereld: alles wordt duurder behalve energie | Economie - NU.nl
Read More

Tidak ada komentar:

Posting Komentar

Pia Dijkstra volgt Kuipers op en wordt demissionair minister voor Medische Zorg - NU.nl

Door onze nieuwsredactie 01 feb 2024 om 14:58 Update: 4 uur geleden Pia Dijkstra treedt als demissionair minister voor Medische Zo...