Het valt niet mee soms hè
Niks nieuws of zo hoor, maar het oude nieuws stapelt zich wel steeds verder op en soms wordt er dan ineens een huisarts neergestoken door een GGZ-cliënt die maar buiten de boot blijft vallen. Want zoals 'radicalisering' vroeger op het bordje kwam van leraren die daar helemaal niet op toegerust waren, komen ernstige psychische klachten al jaren op het bordje van huisartsen die daar helemaal niet op toegerust zijn. De specialistische GGZ is namelijk - net als Nederland - vol.
"Maar huisartsen zijn helemaal niet opgeleid om deze mensen met zware problematiek te kunnen helpen, zegt Jan Derksen, emeritus hoogleraar klinische psychologie en nog altijd werkzaam als klinisch psycholoog: „De huisarts kan eigenlijk alleen doorverwijzen. In dat geval komt iemand op een wachtlijst en verwacht snel hulp te krijgen. Als er vervolgens wekenlang niets gebeurt, klopt hij weer bij dezelfde huisarts aan.” Die vervolgens niets anders kan dan weer doorverwijzen. „Dat maakt dat iemand zich ook nog door zijn eigen huisarts in de steek gelaten voelt.”" Landelijk kampen zo'n 200.000 mensen met 'zware psychische aandoeningen'. 85.000 van hen staan op een wachtlijst voor specialistische GGZ, de helft van hen moet langer wachten dan de afgesproken norm.
Als oplossing heeft het kabinet zwaar ingezet op het werven van aanstaande GGZ-medewerkers uit Syrië, Eritrea en het Rifgebergte.
Psychisch leed overspoelt huisartsen, GGZ loopt volledig vast - Geenstijl.nl
Read More
Tidak ada komentar:
Posting Komentar