Rechercher dans ce blog

Minggu, 05 Maret 2023

Steeds meer elektriciteit afkomstig uit opgewekte wind- en zonne-energie - RTL Boulevard

Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Volgens het statistiekbureau kwam 40 procent van de totale elektriciteitsproductie uit hernieuwbare bronnen, terwijl dit een jaar eerder nog 33 procent was. 

Gunstige weersomstandigheden

Hiervan nam de productie vanuit de zon met 54 procent toe en de productie vanuit de wind steeg met 17 procent.

Volgens het CBS heeft dit grotendeels te maken met de gestegen capaciteit van elektriciteitsproductie uit hernieuwbare bronnen en heeft het ook te maken met meer gunstige windomstandigheden die voor de opbrengst zorgen. 

Productie uit biomassa nam af

Hoewel steeds meer elektriciteit opgewekt wordt uit opgewekte zonne- en windenergie, is de stroomproductie uit aardgas, kolen en olie nog wel altijd het grootst.

De productie van elektriciteit uit biomassa en waterkracht daalde het afgelopen jaar. In 2021 produceerden biomassa en waterkracht samen nog 9,89 miljard kilowattuur en in 2022 is dit verlaagd naar 8,61 miljard kilowattuur. 

De totale productie van elektriciteit is in 2022 vergeleken met een jaar eerder gelijk gebleven.

Stagnering elektriciteitsproductie kolen

De elektriciteitsproductie uit fossiele brandstoffen bedroeg vorig jaar 67 miljard kilowattuur. De productie uit aardgas daalde met 16 procent naar 47 miljard kilowattuur.

Kolen leverden een elektriciteitsproductie op van 16 miljard kilowattuur, gelijk aan een jaar eerder. Het opheffen van het productiemaximum bij kolencentrales, sinds juni 2022, heeft volgens het CBS hierbij een rol gespeeld.

Adblock test (Why?)


Steeds meer elektriciteit afkomstig uit opgewekte wind- en zonne-energie - RTL Boulevard
Read More

Tidak ada komentar:

Posting Komentar

Pia Dijkstra volgt Kuipers op en wordt demissionair minister voor Medische Zorg - NU.nl

Door onze nieuwsredactie 01 feb 2024 om 14:58 Update: 4 uur geleden Pia Dijkstra treedt als demissionair minister voor Medische Zo...