Rechercher dans ce blog

Rabu, 01 Maret 2023

Wat is het STAP-budget? | Stelling - NU.nl

Werkenden en werkzoekenden kunnen binnenkort weer STAP-budget aanvragen. Op ons NUjij-platform vroegen jullie wat dat precies inhoudt. En wat de voordelen ervan zijn.

Het STAP-budget is bedoeld als steuntje in de rug voor mensen die zich willen laten bij- of omscholen. Daarbij gaat het zowel om mensen die al een baan hebben als om werkzoekenden.

Onder deze regeling heeft iedereen recht op 1.000 euro scholingsbudget per jaar bij een aangesloten opleidingsinstituut en betaalt de overheid dit bedrag rechtstreeks aan de opleider.

Volgens Raoel Koole, woordvoerder bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, is deze regeling veel laagdrempeliger dan de vorige. "De oude regeling werkte niet voor iedereen. Met name ouderen, praktisch geschoolden en personen met een lager inkomen maakten er nauwelijks gebruik van."

Onder de oude regeling moest je de opleidingskosten zelf voorschieten. Deze kosten (tot 15.000 euro) kon je later aftrekken van je inkomstenbelasting. Dat is onder de nieuwe regeling anders.

Potje is snel leeg

Door de populariteit van het STAP-budget raakt het potje snel leeg. Dit jaar is er 200 miljoen euro beschikbaar, verspreid over vijf rondes.

Dinsdagochtend wilden zó veel mensen STAP-budget aanvragen, dat het subsidieportaal overbelast raakte. Niemand heeft hierdoor nog budget aan kunnen vragen. Het UWV hoopt dat de problemen begin volgende week verholpen zijn en het loket weer geopend kan worden.

FNV is niet blij met de gang van zaken. "Het systeem doet denken aan de turbulentie bij de kaartverkoop voor populaire concerten", zegt de vakbond. Want wie zich het eerst aanmeldt, krijgt budget toegewezen. Anderen grijpen mis. Ook bij eerdere subsidierondes leidde drukte tot storingen. Het systeem moet daarom op de schop, vindt FNV.

Heb je dit artikel gevonden via Net binnen? Je kunt vergelijkbare stukken elke dag via het knopje NUjij onder in je app vinden.

Adblock test (Why?)


Wat is het STAP-budget? | Stelling - NU.nl
Read More

Tidak ada komentar:

Posting Komentar

Pia Dijkstra volgt Kuipers op en wordt demissionair minister voor Medische Zorg - NU.nl

Door onze nieuwsredactie 01 feb 2024 om 14:58 Update: 4 uur geleden Pia Dijkstra treedt als demissionair minister voor Medische Zo...