Rechercher dans ce blog

Rabu, 08 Maret 2023

Waterschappen heffen dit jaar ruim 3,5 miljard euro belasting - NU.nl


De waterschappen verwachten dit jaar meer dan 3,5 miljard euro belasting te heffen. Dat is 260 miljoen euro meer dan is begroot voor 2022. Huishoudens, boeren, natuurbeheerders en bedrijven in het gebied van het waterschap betalen deze heffingen.

De hoogte van de heffingen die een huishouden aan het lokale waterschap moet betalen verschilt per regio, zo meldt statistiekbureau CBS donderdag op basis van begrotingscijfers van de waterschappen.

Nederland telt 21 waterschappen die twee hoofdtaken hebben: het oppervlaktewater beheren (de watersysteemtaak) en afvalwaterzuivering. De watersysteemtaak omvat de bescherming tegen hoogwater en wateroverlast en zorgen voor voldoende water. Het gaat bijvoorbeeld om de aanleg en het beheer van waterkeringen, zoals dijken. Hiervoor verwachten waterschappen dit jaar 1,9 miljard euro belasting te heffen.

Voor waterzuivering, vooral van afvalwater, begroten waterschappen 1,6 miljard euro aan heffingen. Vijf waterschappen beheren ook een deel van de wegen en fietspaden in hun regio. De kosten die waterschappen hiervoor maken, dekken ze grotendeels met een wegenheffing.

De laatste waterschapsbelasting is de verontreinigingsheffing, die in rekening gebracht wordt als er afvalwater rechtstreeks in oppervlaktewater wordt geloosd.

Huishoudens betalen groot deel van heffingen

Een groot deel van de heffingsopbrengsten komt van huishoudens. Elk huishouden betaalt via de lokale heffingen mee aan het waterschap. De hoogte van deze heffingen verschilt per waterschap en hangt af van de WOZ-waarde van de woning en het aantal bewoners.

In het Waterschap Scheldestromen in de provincie Zeeland betaalt een meerpersoonshuishouden met een koopwoning met een WOZ-waarde van 370.000 euro het meest: 551 euro.

In het Noord-Brabantse Waterschap De Dommel betaalt een meerpersoonshuishouden met een koopwoning met dezelfde WOZ-waarde het minst: 288 euro.

Adblock test (Why?)


Waterschappen heffen dit jaar ruim 3,5 miljard euro belasting - NU.nl
Read More

Tidak ada komentar:

Posting Komentar

Pia Dijkstra volgt Kuipers op en wordt demissionair minister voor Medische Zorg - NU.nl

Door onze nieuwsredactie 01 feb 2024 om 14:58 Update: 4 uur geleden Pia Dijkstra treedt als demissionair minister voor Medische Zo...