De rechter vindt dat het Zuid-Hollandse verpleeghuis waar de 28-jarige verpleegkundige werkzaam was tekortschoot in zijn ‘zorgplicht’ richting zijn werknemers. Zo kreeg ze geen toestemming om een mond-neusmasker te dragen. Dat zou volgens het verpleeghuis bewoners ‘angst aanjagen’. Bovendien was er in die eerste weken van de pandemie een tekort aan beschermingsmiddelen.
De Amsterdamse rechtbank sprak het oordeel al in december uit, maar het vonnis werd deze week definitief omdat de zorginstelling niet in beroep is gegaan. De verpleegkundige kan nu een schadeclaim indienen bij de instelling. Die kan oplopen tot honderdduizenden euro’s omdat ze nog altijd last heeft van postcovidklachten en niet volledig kan werken. Ze kan onder meer compensatie vragen voor verloren inkomen, huishoudelijke hulp die ze nodig had en immateriële schade.
Discussie op scherp
De uitspraak zet de discussie over vergoedingen voor zorgmedewerkers die covid opliepen tijdens hun werk opnieuw op scherp. Over die vraag wordt al langer gesteggeld. Vakbonden FNV en CNV sleepten de Nederlandse staat voor de rechter en eisten een bedrag van bijna 23 duizend euro voor elke zorgmedewerker die arbeidsongeschikt is geraakt door het postcovidsyndroom. Begin maart oordeelde de rechter dat van geval tot geval moet worden bekeken of compensatie terecht is.
Over de auteur
Hessel von Piekartz is politiek verslaggever voor de Volkskrant en schrijft over de volksgezondheid, pensioenen en sociale zekerheid.
Dat de rechter een verpleegkundige nu gelijk geeft, biedt mogelijkheden voor meer zorgmedewerkers. Toch zal het lang niet iedereen niet lukken om via de rechter een vergoeding af te dwingen. Zo is het belangrijk dat een zorgmedewerker aannemelijk kan maken dat de besmetting echt tijdens het werk is opgelopen. Dat blijkt in de praktijk nog behoorlijk lastig.
Bewijs van quarantaine
Het succes van deze zaak komt vooral doordat de verpleegkundige direct na blootstelling in quarantaine is gegaan en die periode goed heeft vastgelegd. Familie, vrienden en kennissen kunnen de quarantaine bovendien bevestigen. Op die manier kon de verpleegkundige weerleggen dat ze de besmetting in de privésfeer had opgelopen, zoals haar werkgever stelde.
Het geval is dusdanig ‘uniek’ dat ervoor is gekozen om niet in beroep te gaan, laat de verzekeraar van de aangeklaagde zorginstelling weten. ‘De medewerker heeft hier heel goed kunnen aantonen dat de besmetting op de werkvloer is opgelopen. Daarnaast is het natuurlijk zeer triest dat de verpleegkundige nog altijd klachten heeft. Ook het menselijke aspect speelt mee in de afweging om al dan niet in beroep te gaan.’
Een rechtsgang is overigens niet altijd nodig om ondersteuning te krijgen. De staat komt binnenkort met een speciale regeling voor zorgpersoneel dat tijdens de eerste golf besmet raakte, minstens twee jaar later nog last heeft en daardoor minder kan werken. Minister voor Langdurige Zorg Conny Helder doet dat uit een ‘morele verplichting’, zei ze eerder, omdat de medewerkers hun werk deden toen er weinig over het virus bekend was. Het is nog onduidelijk hoe de ondersteuning eruitziet en wanneer deze toegankelijk wordt.
Zorgmedewerker die tijdens werk corona opliep wint voor het eerst rechtszaak van werkgever - Volkskrant
Read More
Tidak ada komentar:
Posting Komentar