Tijdelijke huurcontracten op de woningmarkt moeten weer een uitzondering worden. Een meerderheid van de Tweede Kamer stemde daarom dinsdag voor nieuwe regels, die ervoor moeten zorgen dat vaste contracten de norm zijn. Wat verandert er precies en welke uitzonderingen zijn er?
Waarom komen er nieuwe regels?
Sinds 2016 mogen verhuurders tijdelijke contracten aanbieden. De verwachting was dat er daardoor meer huurhuizen zouden komen, maar dat bleek tegen te vallen. Wel gingen steeds meer verhuurders met tijdelijke contracten werken, bleek uit een evaluatie van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Een op de drie nieuwe huurcontracten was een tijdelijke, met looptijden van maximaal twee jaar.
Dat soort overeenkomsten zijn populair bij verhuurders, omdat een woning bij verkoop meer opbrengt als er geen huurder in zit. Ook kunnen huren verder worden verhoogd bij een nieuw huurcontract dan bij een bestaand contract.
Oppositiepartij PvdA en coalitiepartij ChristenUnie stellen dat huurders door tijdelijke contracten lang in onzekerheid zitten. Ze kwamen daarom vorig jaar met een voorstel om alleen in uitzonderlijke gevallen tijdelijke contracten toe te staan. Een meerderheid van de Kamerleden stemde daar dinsdag dus mee in.
Wat verandert er precies?
Door de regels moet het huurcontract voor onbepaalde tijd weer standaard worden. Dit moet huurders meer zekerheid geven. De regels gaan gelden voor nieuwe overeenkomsten. En omdat de komende tijd steeds meer tijdelijke contracten aflopen, komen daar steeds meer contracten voor onbepaalde tijd voor in de plaats. De regels moeten nog wel worden goedgekeurd door de Eerste Kamer. Wanneer die erover beslist, is nog niet bekend.
Welke uitzonderingen zijn er?
Er is een aantal uitzonderingen afgesproken. Zo mogen verhuurders nog wel tijdelijke contracten aanbieden aan specifieke doelgroepen, bijvoorbeeld studenten. Het gaat dan om campuscontracten, met een looptijd van meestal vijf jaar. De huurder moet de woonruimte binnen een half jaar na afronding van de studie of promotie verlaten.
Verder blijft vakantieverhuur toegestaan, net als het verhuren van je woning als je een tijdje naar het buitenland gaat. Tijdelijke contracten blijven ook toegestaan voor wie wil verhuren aan buitenlandse studenten die een jaartje in Nederland komen studeren.
Regeringspartij CDA heeft daar onlangs een uitzondering aan toegevoegd. Een stelletje dat nu nog apart leeft, maar wil samenwonen, mag een woning tijdelijk verhuren. Zo kan het paar het samenwonen een tijdje proberen, zonder dat het huis van een van beide leeg komt te staan.
Ook is afgesproken dat verhuurders het huurcontract mogen opzeggen als ze een naast familielid onderdak willen bieden. Het moet dan gaan om een eerstegraads familielid, bijvoorbeeld een kind of een ouder. Deze uitzondering moet wel in het huurcontract zijn opgenomen.
Ik heb nu een tijdelijk huurcontract. Wat gaat er voor mij veranderen?
Als je op dit moment een tijdelijk contract hebt, verandert er niet meteen iets. De nieuwe regels gelden immers alleen voor nieuwe overeenkomsten. Maar zodra je huidige contract is afgelopen en je kunt op dezelfde plek blijven wonen, dan krijg je daar een contract voor onbepaalde tijd voor in de plaats, mits je niet valt onder een van de uitzonderingen.
Einde van tijdelijk huurcontract in zicht, wat verandert er precies? - NU.nl
Read More
Tidak ada komentar:
Posting Komentar