31,4 biljoen dollar, oftewel ruim 29.000 miljard euro. Dat is het bedrag dat de Amerikaanse federale overheid nu nog in totaal mag lenen.
Dat maximumbedrag moet steeds worden aangepast, bijvoorbeeld in verband met de inflatie. Het plafond van 11,5 miljard dollar van 1917 zou nu immers maar een schijntje zijn.
Politieke spelletjes
Maar zo'n verhoging zorgt al jaren geregeld voor politiek gesteggel tussen Republikeinen en Democraten. 140 ceo's van grote Amerikaanse bedrijven hebben al gewaarschuwd voor hel en verdoemenis als het schuldenplafond niet wordt verhoogd.
Toch denken deskundigen dat de soep niet zo heet zal worden gegeten. Als politici er niet uitkomen, dan heeft de Amerikaanse overheid nog steeds geld, nuanceert RTL Z-beurscommentator Jacob Schoenmaker. Er blijft immers belastinggeld binnenkomen. "Alleen kunnen niet alle rekening meer betaald worden."
De overheid zal dan prioriteiten gaan stellen, vult Amerika-econoom Philip Marey van de Rabobank aan. Rente en aflossing op obligaties zullen als eerste betaald worden, zegt hij, en pas daarna de uitkeringen en salarissen voor ambtenaren.
Nadelen voor Nederland
Toch zal, als politici in de VS er niet uitkomen, dat ook voor ons in Nederland nadelig zijn, denkt Marey. Wanneer Amerikaanse ambtenaren een tijd geen salaris krijgen en uitkeringen niet worden betaald, dan kunnen consumenten in de VS immers minder kopen.
Ook zal het vertrouwen in de economie van andere Amerikanen, die nog wel betaald zullen krijgen, dalen, waardoor ook zij minder zullen gaan uitgeven, verwacht Marey. En dat alles betekent dat wij minder zullen kunnen exporteren naar de VS.
Lagere beurskoersen
En een lagere consumptie in de VS raakt ook de winsten van Amerikaanse bedrijven. Dat is slecht voor de aandelenkoersen, ook in onder meer Nederland. Beleggers kijken immers met een schuin oog naar de Amerikaanse beurs, nog altijd de grootste ter wereld.
Gedaalde beurskoersen drukken ook weer het vertrouwen onder consumenten en daarmee hun uitgaven, aldus Marey.
Problemen
Maar er is pas echt stront aan de knikker als ook obligatiehouders (mensen, bedrijven en overheden die geld hebben uitgeleend aan de VS) niet meer betaald krijgen, verwacht Schoenmaker. Dan zullen kredietbeoordelingsbureaus meteen hun rating voor Amerikaanse staatsobligaties verlagen.
Zo'n rating is een rapportcijfer dat aangeeft hoe kredietwaardig de Amerikaanse overheid is. Schoenmaker denkt dat staatsobligaties van de VS meteen het cijfer 'D' zullen krijgen, lager kan niet. Kredietbeoordelaar Fitch waarschuwt nu al dat de VS de hoogste kredietrating, die ze nu nog hebben, kunnen verliezen.
Financiële systeem
Met een lagere rating komt het hele financiële systeem vast te zitten, vreest Schoenmaker. De Amerikaanse staatsschuld speelt namelijk een heel belangrijke rol op de financiële markten. Zo is de Amerikaanse dollar nog altijd de belangrijkste munt in de wereld en Amerikaanse staatsschuld wordt vaker dan welke staatsschuld dan ook gebruikt als onderpand bij financiële transacties.
Maar als staatsobligaties uit de VS vanwege de lagere rating niet meer worden geaccepteerd als onderpand, dan zul je contanten moeten gaan gebruiken, aldus Schoenmaker. "En om dat geld vrij te maken zullen beleggers dan ook andere beleggingen gaan verkopen, zoals aandelen of Nederlandse staatsobligaties."
'Fundament valt weg'
Probleem is ook dat Amerikaanse staatsobligaties als uitgangspunt ('benchmark' in jargon) worden genomen om het zogeheten risicovrije rendement te berekenen, vult Marey aan. Beleggers gingen er namelijk vanuit dat de Amerikaanse overheid altijd rente en aflossingen zal betalen.
Als ze meer risico nemen, bijvoorbeeld door geld niet uit te lenen aan de overheid in de VS, maar aan andere landen, of aan bedrijven, of als ze aandelen kopen, dan willen ze beloond worden voor dat extra risico dat ze lopen. Ze vragen dan een bepaalde rente of rendement bovenop de rente die ze krijgen op Amerikaanse staatsobligaties. Maar als het kan zijn dat je het geld dat je hebt uitgeleend niet terugkrijgt, dan vervalt die benchmark en dus het fundament onder de financiële markten, aldus Marey.
'Geen hogere, maar lagere rente'
Wat wel bijzonder is, aldus Schoenmaker, is dat een lager rapportcijfer voor Amerikaanse staatsleningen, de rente op die leningen niet zal laten stijgen (omdat beleggers misschien willen worden gecompenseerd voor het grotere risico op wanbetaling), maar zal doen dalen.
In tijden van onrust op de financiële markten daalt de rente altijd, legt Schoenmaker uit. Beleggers lopen dan immers vooruit op een renteverlaging door de centrale bank om het effect van die onrust op de economie te bestrijden.
En de Amerikaanse dollar en zelfs de VS zullen door beleggers als een veilige haven gezien blijven worden, zegt hij. De VS is namelijk nog steeds de grootste economie in de wereld.
In de eurozone, en vooral in Duitsland en Nederland, zal de rente overigens nóg meer omlaag kunnen, aldus Schoenmaker. Als wij wel gewoon aflossing en rente blijven betalen, dan kleeft er aan Europese obligaties immers minder risico. Maar daar staan weer nadelen tegenover, zoals de al genoemde lagere export, waardoor onze economische groei zal worden gedrukt, verwacht Marey.
'Toch voor iedereen nadelig'
Al met is het voor zo'n beetje iedereen nadelig als het schuldenplafond niet wordt verhoogd, concludeert Marey.
De VS hebben nu het privilege dat ze in hun eigen munt en tegen een lagere rente kunnen lenen dan andere landen. Dat ondergraven ze als ze het fundament onder het financiële systeem wegtrekken, denkt hij.
'Ze komen er uit'
"Niemand wil dit, dus ze zullen er uitkomen", verwacht Schoenmaker dan ook. Maar dat betekent volgens hem niet per se dat de situatie dan niet meer instabiel is, want wereldwijd zijn schulden de laatste jaren opgelopen.
Een schuldenplafond is er niet voor niets en met de komende vergrijzing wordt het steeds lastiger om rente en aflossing op te brengen, omdat degenen die het geld verdienen een steeds kleiner deel van de bevolking gaan uitmaken, zegt hij.
Politici moeten eigenlijk nog dit weekend een oplossing hebben, aldus Marey. De wet moet immers nog worden aangepast en worden aangenomen door zowel de Senaat als het Huis van Afgevaardigden. "Dus ze zijn al aan de late kant."
In deze video zie je wat wij kunnen gaan merken van de ruzie in de VS over geld:
Gekrakeel over schulden in de VS: dat raakt ons ook - RTL Boulevard
Read More
Tidak ada komentar:
Posting Komentar