De STAP-subsidies waren bedoeld om werkenden meer kansen te geven om te groeien en door te stromen in hun loopbaan. Ook zouden ze werkzoekenden door middel van extra scholing aan werk moeten helpen.
De kritiek op de regeling klonk luid. Die zou bijvoorbeeld te veel gebruikt worden voor onzinnige opleidingen. Zo werden er al snel cursussen bierproeven of citytrips naar Parijs onder het mom van zelfontplooiing aangeboden. De overheid scherpte de regels aan, maar de kritiek bleef.
Achter het net
Ook op de aanmeldprocedure was kritiek. De toeloop was zo groot, dat veel mensen achter het net vissen. De subsidiepot van 34 miljoen euro die gisteren werd verdeeld, was binnen drie uur leeg. Tienduizenden mensen bleven met lege handen achter.
Afgelopen week werd bekend dat de subsidieregeling in 2024 stopt. De maatregel die in de voorjaarsnota van het kabinet staat, is bedoeld als bezuiniging, schreef De Volkskrant. Dit jaar wordt er wel nog op drie momenten steeds 34 miljoen euro verdeeld, maar dan stopt de regeling.
Ondanks de kritiek is het jammer dat de STAP-subsidie verdwijnt, zegt Peter Brouwer. Hij werkt als programmamanager Inclusieve Arbeidsmarkt bij de Goldschmeding Foundation, een stichting die zich onder meer inzet voor het vergroten van de arbeidsparticipatie. "De regeling is zeker niet perfect. Maar kunnen we hem niet verbeteren in plaats van afschaffen?" vraagt hij zich af.
'Kunnen systeem niet missen'
Ook hoogleraar Arbeidsrecht Ton Withagen is verrast door het afschaffen van de regeling. "Het roept de vraag op: wat komt er nu? We kunnen met het oog op ontwikkeling een systeem als STAP niet missen."
Volgens de hoogleraar heeft Nederland namelijk sterk behoefte aan een dergelijke regeling. "Je ziet hoeveel mensen teleurgesteld reageren als ze achter het net vissen. Er ligt een grote opgave om te zorgen dat de beroepsbevolking zich blijft ontwikkelen."
Veel behoefte
Volgens programmamanager Brouwer, die programma's ontwikkelt om zoveel mogelijk mensen aan het werk te krijgen, werkte de regeling juist goed voor mensen die hem nodig hadden. "Hij gaf juist mensen zonder stevige positie op de arbeidsmarkt de kans om een opleiding te volgen."
Volgens Brouwer geeft de chaos bij de aanvragen juist aan dat er behoefte aan de regeling is. "Dat heel veel mensen achter het net vissen is heel vervelend, maar ik zie er ook iets positiefs in", zegt hij. "Mensen willen zich blijkbaar ontwikkelen, en daar tijd en energie in steken."
Taken uitbreiden
Een van die mensen is Chris van Amersfoort. Hij werkt voor de overheid, en vroeg een STAP-subsidie aan voor een opleiding Data Engineering bij Bit Academy, een IT-opleiding. Hij is daar erg tevreden over.
"De opleiding die ik volgde is heel hands-on. Je moet veel opdrachten maken om certificaten te halen. Dat betekent dat je het vak in de vingers krijgt door het te doen", vertelt hij. Ook kon hij zijn vaardigheden direct gebruiken op zijn werk. "Ik kon mijn taken uitbreiden. Ik kan nu bijvoorbeeld ondersteuning bieden aan de data scientists."
Chris had zelf geen moeite met het aanvragen van de subsidie. Hij deed dat afgelopen november, toen de populariteit nog niet zo groot was als nu. "Nu wordt er veel reclame voor gemaakt. Ik vind dat geen goede ontwikkeling. Bedrijven bieden opleidingen aan die kwalitatief achterblijven."
Chris snapt de kritiek wel. "In deze vorm is het vreselijk", zegt hij over de aanmeldproblemen bij de laatste rondes. "Mijn vriendin wilde ook een opleiding volgen, die kwam er niet doorheen."
Breed toegankelijk
Peter Brouwer hoopt dat er een andere regeling voor in de plaats komt. "Maar het afschaffen wordt gebracht als een bezuinigingsmaatregel, dus ik vraag het me af." Volgens hem moeten de kosten niet leidend zijn. "Het is echt een investering. Als meer mensen hierdoor aan het werk gaan, is dat niet alleen nuttig voor die mensen, maar voor heel Nederland."
Ook hoogleraar Withagen benadrukt dat de STAP-subsidies vooral een investering zijn. "Het geld dat je verdient door de bezuiniging, is maar een schijntje vergeleken bij de ondersteuning van de beroepsbevolking. We moeten investeren in de ontwikkeling van mensen."
Twee stappen vooruit
Brouwer en Withagen vinden allebei dat er een nieuwe regeling moet komen die 'voor iedereen toegankelijk' is. Ze hopen op een verbeterde versie van STAP: "Een stap achteruit, dan twee stappen vooruit."
Minister Karien van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft aangegeven dat ze de komende tijd gaat onderzoeken hoe ze de ontwikkeling op de arbeidsmarkt kan blijven stimuleren.
Verdwijnende STAP-subsidie bekritiseerd, maar populair: 'Mensen willen zichzelf ontwikkelen' - RTL Boulevard
Read More
Tidak ada komentar:
Posting Komentar