Minister Hugo de Jonge van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening wil dat de prijs van bouwgrond omlaag gaat, zodat woningbouw goedkoper en sneller kan plaatsvinden. Gemeenten moeten dan ook een actiever grondbeleid voeren. 'Dit gaat op de lange termijn zeker helpen', zegt voorzitter Desirée Uitzetter van de Vereniging van Nederlandse Projectontwikkeling Maatschappijen NEPROM.

Volgens Uitzetter is het niet alleen grondbeleid dat de woningbouw in de weg zit, een daling van de grondprijzen betekent namelijk allerminst dat de bouwkosten ook daadwerkelijk dalen. Met een actiever gemeentelijk grondbeleid komen betaalbare woningen wel eerder binnen handbereik, zegt ze.
Lees ook | Bouw nieuwe woningen loopt sneller terug dan verwacht
De Jonge wil dat toekomstige bouwplannen zich op drie bouwsegmenten richten: een derde deel sociale huur, een derde betaalbare huurwoningen en een derde vrije sector. Voor bestaande projecten en voor wat er in de pijplijn zit, gaat dit echter problemen opleveren, denkt Uitzetter. 'Heel veel projecten die nu in ontwikkeling zijn komen uit een andere tijd met andere eisen aan betaalbaarheid, dus dat maakt het nog wat ingewikkelder op de korte termijn.'
Laat onverlet dat De Jonges visie op de lange termijn duidelijkheid schept. Volgens Uitzetter zal er dan op een andere manier naar plekken gekeken moeten worden en wordt dan ook anders ingekocht en ontwikkeld.
Lees ook | Hoe Hugo de Jonge maar geen grip op de woningmarkt krijgt
Uitzetter denkt dat een actiever gemeentelijk grondbeleid zeker zijn vruchten zal afwerpen. Sinds de vorige crisis zijn veel gemeentes gestopt met zelf aankopen van grond en het ontwikkelen ervan omdat het te risicovol was. Dat wordt nu teruggedraaid.
‘Heel veel projecten die nu in ontwikkeling zijn komen uit een andere tijd met andere eisen aan betaalbaarheid’
Een mogelijke bottleneck is dat het bij veel gemeenten nu aan de essentiële kennis ontbreekt omdat ze dat grondbeleid hebben verlaten. Uitzetter benadrukt hoezeer die kennis nodig is voor een goede sturing op de woningbouwproductie. Ook wijst Uitzetter erop dat het in te zetten instrumentarium er al is. Ze doelt daarmee onder meer op de onteigeningswet en de wet voorkeursrecht.
De laatste wet geeft de gemeente het recht van de eerste aankoop, daarmee houdt de gemeente grip op de grond en kan grond niet gemakkelijk in handen vallen van speculanten. Het instrumentarium ligt er, zegt Uitzetter, het wordt alleen niet meer gebruikt 'omdat gemeentes van dat grondbeleid afgestapt zijn'.
Lees ook | Minister De Jonge: Fors meer geld om door de dip heen te bouwen
Grondprijs moet omlaag om woningbouw te stimuleren - BNR Nieuws
Read More
Tidak ada komentar:
Posting Komentar