Rechercher dans ce blog

Kamis, 15 Juni 2023

KLM Groep wil overlast rond Schiphol verminderen met nieuwe vloot - NU.nl


KLM en andere luchtvaartmaatschappijen hebben een alternatief plan ingediend om de overlast van vliegtuigen rondom Schiphol te verminderen. Ze willen de geluidsoverlast voor omwonenden terugdringen door nieuwe, stillere toestellen in te kopen.

Het kabinet wilde het aantal vluchten op de luchthaven met 8 procent verminderen om de schadelijke uitstoot en herrie te verminderen. Luchtvaartmaatschappijen vochten dat besluit met succes aan bij de rechter. Die oordeelde dat de Staat niet zomaar het aantal vluchten mag terugbrengen.

De luchtvaartbranche moet eerst de ruimte krijgen om andere pogingen te doen. Vandaag kwam KLM Groep, bestaande uit KLM, Transavia en Martinair, met een plan. Ook easyJet, TUI, Corendon en BARIN zijn erbij betrokken.

Om de geluidsoverlast terug te dringen, willen de luchtvaartmaatschappijen nieuwe vliegtuigen aanschaffen. De stilste toestellen moeten 's nachts vliegen. Dat moet in 2024 leiden tot een geluidsreductie van 18 procent in de nacht. Daarmee gaat KLM Groep verder dan het kabinetsdoel: een vermindering van 15 procent.

De luchtvaartgroep verwacht de doelstelling voor minder geluid gedurende de hele dag niet voor de gestelde deadline te halen, maar pas in 2026. Het doel is 20 procent minder lawaai. Ook wil KLM Groep dat vliegtuigen op een andere manier opstijgen en landen.

Nieuwe vliegtuigmotoren happen meer lucht

Een nieuw toestel kan wel twee keer zo stil zijn als een ouder vliegtuig, weet Jacco Hoekstra, hoogleraar luchtvaart- en ruimtevaarttechniek. "Dat komt doordat nieuwe toestellen grotere motoren hebben, die meer lucht happen. Het meeste geluid van een vliegtuigmotor komt van de botsing van de lucht die uit de motor komt", legt hij uit.

Kleinere motoren persen minder lucht sneller naar buiten toe. Nieuwe, grote motoren maken voor dezelfde stuwkracht een zachtere botsing met de buitenlucht.

Dat nieuwe toestellen als de A320neo zuiniger zijn, is een bijkomend voordeel. De CO2-uitstoot zal dan dus ook omlaag gaan. De hoogleraar verwacht dan ook dat omwonenden door een nieuwe vloot minder overlast zullen ervaren. "De technologie is enorm vooruitgegaan."

Adblock test (Why?)


KLM Groep wil overlast rond Schiphol verminderen met nieuwe vloot - NU.nl
Read More

Tidak ada komentar:

Posting Komentar

Pia Dijkstra volgt Kuipers op en wordt demissionair minister voor Medische Zorg - NU.nl

Door onze nieuwsredactie 01 feb 2024 om 14:58 Update: 4 uur geleden Pia Dijkstra treedt als demissionair minister voor Medische Zo...