Rechercher dans ce blog

Jumat, 09 Juni 2023

NS moet personeel toeslag betalen over extra vakantiedagen - RTL Boulevard

In de wet staat hoeveel vakantiedagen werknemers jaarlijks minimaal hebben. Dat zijn 20 dagen bij een fulltime dienstverband (40 uur). Maar werkgevers mogen meer vakantie geven, zoals bij de NS het geval is.

In 2016 sloot de NS een akkoord met de vakbonden. De werknemers kregen toen met terugwerkende kracht tot 2012 een onregelmatigheidsvergoeding over hun wettelijke vakantie-uren. In totaal kostte dit het bedrijf 50 tot 60 miljoen euro. 

De vakbonden en de werkgever wilden met het akkoord een jarenlange juridische procedure voorkomen. Die kwam er toch, omdat de onregelmatigheidsvergoeding niet werd uitbetaald over de bovenwettelijke vakantiedagen. Reden voor een aantal werknemers om naar de rechter te stappen.

Lagere rechters gaven het personeel steeds gelijk, maar de NS ging in hoger beroep. Ook de hoogste rechter, de Hoge Raad, vindt dat de treinvervoerder moet lappen. Er is een wettelijke verplichting om het volledige loon door te betalen voor alle vakantie. Dat geldt ook voor de onregelmatigheidstoeslag, zo luidt het oordeel, omdat die onderdeel uitmaakt van het loon.

Personeel van de NS hoeft de extra vakantiedagen niet op te nemen. Ze kunnen het via een keuzeplan ook inzetten voor bijvoorbeeld werktijdverkorting waarbij ze minder uren op een dag werken. Ook dat vond de NS reden om geen onregelmatigheidstoeslag te betalen. Het ging immers uiteindelijk niet om vakantie.

Achterstallig loon

Volgens de Hoge Raad is echter essentieel waar de verlofuren voor bedoeld zijn, in dit geval rust en ontspanning. Dat de dagen voor iets anders worden ingezet, verandert niets aan het oorspronkelijke doel. Het moment van toekenning is beslissend. De NS moet de machinist die de rechtszaak aanspande samen met enkele collega's dus betalen. Het gaat om 1544 euro tot 3238 euro aan achterstallig loon. 

De teller kan echter nog veel verder oplopen aangezien een groot deel van het personeel onregelmatige diensten draait en de uitspraak ook op hen van toepassing is. De NS zegt nog geen beeld te hebben van de precieze kosten. "Maar het zal om een serieus bedrag gaan", bevestigt een woordvoerster.

" Al hun collega's mogen dankbaar zijn dat deze NS-collega's hebben doorgezet", zo stelt vakbond FNV.

Adblock test (Why?)


NS moet personeel toeslag betalen over extra vakantiedagen - RTL Boulevard
Read More

Tidak ada komentar:

Posting Komentar

Pia Dijkstra volgt Kuipers op en wordt demissionair minister voor Medische Zorg - NU.nl

Door onze nieuwsredactie 01 feb 2024 om 14:58 Update: 4 uur geleden Pia Dijkstra treedt als demissionair minister voor Medische Zo...