Rechercher dans ce blog

Minggu, 09 Juli 2023

Het kabinet is gevallen dit zijn de gevolgen voor de steun aan Oekraïne stikstof en de portemonnee - Parool.nl

Vicepremiers Sigrid Kaag en Wopke Hoekstra en premier Mark Rutte gaan in demissionaire staat verder. Dat betekent dat het kabinet veel minder speelruimte heeft.Beeld ANP

1. Het kabinet is gevallen, wat nu?

Er komen nieuwe verkiezingen. Die zullen in oktober of – waarschijnlijker – november zijn. In oktober is er namelijk nog een herfstvakantie en het duurt even om verkiezingen voor te bereiden. Er moet bijvoorbeeld nog worden bepaald wie er meedoen en welke plek die mensen krijgen op de kieslijst. Ook moeten er verkiezingsprogramma’s worden geschreven en campagnes opgezet.

Dat betekent niet dat het kabinet vanaf nu tot november helemaal niets kan. Als een kabinet door een kabinetscrisis demissionair wordt, worden alleen de ‘lopende zaken’ nog afgehandeld. Omstreden, controversiële kwesties komen in principe niet meer aan de orde. De Tweede Kamer bepaalt mogelijk komende week al welke kwesties het label controversieel krijgen. Vandaag is in elk geval een debat over de kabinetsval.

Demissionair premier Mark Rutte zei in elk geval al dat het kabinet er alles aan zal doen om opvolging te ­geven aan de conclusies van de par­lementaire enquête naar de aard­be­ving­en in Groningen en de toeslagenaffaire. Eén onderwerp is zeker wel controversieel: asiel. Het kabinet is er immers om gevallen, dus het is de vraag of ­bijvoorbeeld de veelbesproken wet om asielzoekers te spreiden over gemeenten er wel doorkomt.

2. Kunnen we Oekraïne nog wel blijven steunen?

Op belangrijke onderwerpen die niet kúnnen wachten, zoals de oorlog in Oekraïne, kan het kabinet nog wel beslissingen nemen. Defensieminister Kajsa Ollongren zei na de val al: “Er is een oorlog gaande in Oekraïne. Voor dat soort zaken is er altijd gewoon een kabinet. We zullen altijd alles doen wat nodig is, in alle omstandigheden.”

In principe zou de Kamer ook dit onderwerp controversieel mogen verklaren, maar dat gebeurt naar verwachting dus niet. Steun aan Oekraïne wordt namelijk nagenoeg door de gehele Kamer aangemoedigd, oppositie en coalitie.

3. Wat komt er nu nog terecht van de stikstof- en klimaatplannen?

De klimaatplannen zoals die nu zijn afgesproken kunnen naar alle waarschijnlijkheid gewoon doorgaan. Een merendeel van de Kamer ziet de noodzaak om snel wat te doen aan klimaatverandering, en zolang het niet al te radicaal wordt, heeft minister Rob Jetten Kamerbreed genoeg steun om zijn plannen uit te voeren.

Stikstof is een ander verhaal. Vertraging op dit dossier lijkt logisch. De Kamer én de coalitie zijn zo verdeeld op dit onderwerp – vergeet niet dat het CDA in principe het regeerakkoord nog had willen heronderhandelen om de stikstofregels – dat dit dossier weleens controversieel kan worden verklaard.

Maar ook de huidige regelingen kunnen flink aan effect verliezen nu het kabinet is gevallen. Neem de uitkoopregeling. Boeren die voor de vraag staan of ze zich willen laten uitkopen, kijken nu mogelijk de kat uit de boom. Wellicht dat ze denken met bijvoorbeeld BBB in een volgende regering een betere deal te kunnen krijgen. Daardoor kunnen bouwprojecten verdere vertraging oplopen. En ook boeren die nu zonder vergunning werken – de zogeheten PAS-melders – zitten dan nog langer in onzekerheid.

4. De prijzen zijn hard gestegen. Wordt er nog wel iets gedaan voor de koopkracht?

In september is het Prinsjesdag en dus moet er gewoon een begroting komen. In augustus buigt het kabinet zich over de koopkracht, maar het demissionaire kabinet heeft niet veel speelruimte. De verschillen tussen de voormalige coalitiepartijen op dit onderwerp zijn groot. D66 en ChristenUnie willen de uitkeringen en het minimumloon verder verhogen, de VVD ziet dat totaal niet zitten. Grote kans dus dat dit demissionaire kabinet geen groot gebaar gaat maken.

De Tweede Kamer blijft tot de verkiezingen wél gewoon missionair. Als er een meerderheid zou zijn om lagere inkomens verder tegemoet te komen, kan het parlement nog sleutelen aan de begroting van komend jaar. Daarbij geldt wel: alle plannen die geld kosten, beperken het budget van een volgend kabinet. Dus partijen die de ambitie hebben om mee te regeren zullen een afweging moeten maken: geven we nu al miljarden uit, of maken we later liever goede sier in een nieuwe coalitie?

Adblock test (Why?)


Het kabinet is gevallen, dit zijn de gevolgen voor de steun aan Oekraïne, stikstof en de portemonnee - Parool.nl
Read More

Tidak ada komentar:

Posting Komentar

Pia Dijkstra volgt Kuipers op en wordt demissionair minister voor Medische Zorg - NU.nl

Door onze nieuwsredactie 01 feb 2024 om 14:58 Update: 4 uur geleden Pia Dijkstra treedt als demissionair minister voor Medische Zo...