Minister Conny Helder (langdurige zorg) legt de vinger op een maatschappelijk gevoelige plek met haar oproep dat Nederlanders zichzelf moeten voorbereiden hoe ze als oudere later willen wonen, leven en zich laten verzorgen. “De overheid gaat het niet oplossen”, aldus Helder.
De oproep van de bewindsvrouw deze week roept veel emoties op. Niemand wil kwetsbare ouderen aan hun lot overlaten. Maar is Nederland wel bereid of in staat om in 2040 dubbel zoveel aan ouderenzorg uit te geven? En mag dat ten koste gaan van overheidsuitgaven als onderwijs en veiligheid? Of moet de samenleving zelf veel zorgzamer worden, mogen ouderen voor zorg familie en buren inschakelen?
Helder start terecht deze brede en gevoelige discussie. Al decennia is bekend dat er een zorgprobleem ontstaat als de grote groep babyboomers met pensioen is. Het is geen crisis die ons overvalt, maar een kwestie van demografie. De overheid heeft zelf boter op het hoofd: dit probleem had al veel eerder in samenspraak met burgers kunnen worden opgelost.
Nu zitten we aan de vooravond van wat Helder een ‘langzaam naderende nieuwe crisis’ noemt. De kosten van ouderenzorg verdubbelen, terwijl er nu al een tekort is aan arbeidskrachten. De voorspelling is dat er in 2040 een tekort van 367.000 zorgverleners is. Hoe lossen we dit op?
Het rapport Nietsdoen is geen optie van een interdepartementale werkgroep (IBO) onderzocht voor het kabinet de keuzes in de ouderenzorg. Ze oppert de doelmatigheid te vergroten met innovaties in de zorg. Ook het verzekerde zorgpakket kan kleiner en de eigen betalingen kunnen omhoog. Dit zijn vooral financieel gedreven keuzes.
IBO roept echter ook op tot een maatschappelijke dialoog over vragen als “hoeveel zorg en ondersteuning kunnen en willen we bieden aan onze (kwetsbare) ouderen? Wie is hier verantwoordelijk voor en wie betaalt het?”
Vooral die dialoog is belangrijk. Uiteindelijk moet helder worden wat de noodzakelijke basiszorg is die de overheid ouderen kan garanderen, ongeacht de hoogte van het inkomen. Dat worden pijnlijke en moeilijke keuzes. Want moet de overheid nog de schoonmaakster, de scootmobiel en de dagopvang betalen? En wat mogen ouderen van familie en buren verwachten? Over deze vragen moet eerst een breedgedragen antwoord komen, voordat de overheid kan bepalen hoeveel de ouderenzorg mag kosten.
Daarom is het wel teleurstellend dat VVD-minister Helder de noodzakelijke ‘dialoog’ over ouderenzorg startte met de stelling dat de overheid het probleem niet oplost. Ze verlamt daarmee de discussie, en ze ontkent de zorgplicht van de overheid voor kwetsbaren. De minister van langdurige zorg moet nu de regie pakken, en niet het probleem op het bordje van burgers schuiven.
Het commentaar is de mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.
In de moeilijke discussie over ouderenzorg moet de minister de regie pakken - Trouw
Read More
Tidak ada komentar:
Posting Komentar