Rechercher dans ce blog

Rabu, 12 Juli 2023

Nieuwe CDA-leider mag niet het kabinet in, bestuur wil één kandidaat aan leden presenteren - de Volkskrant

CDA-Kamerlid Derk Boswijk (rechts) bezoekt een melkveebedrijf in Oostburg (Zeeland). Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant
CDA-Kamerlid Derk Boswijk (rechts) bezoekt een melkveebedrijf in Oostburg (Zeeland).Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

Geïnteresseerden kunnen tot maandagmiddag solliciteren, daarna volgen een maand lang gesprekken met de kandidaten. Het bestuur hoopt vervolgens op 14 augustus één kandidaat aan de CDA-leden te presenteren. Daarna kunnen zich tien dagen tegenkandidaten melden. In september mogen de leden dan op een congres hun oordeel vellen.

Het CDA moet met spoed op zoek naar een nieuwe lijsttrekker, nu huidig leider Wopke Hoekstra heeft aangekondigd te stoppen. Er gaat inmiddels een aantal namen rond, onder wie die van de huidige CDA-Kamerleden Derk Boswijk en Henri Bontenbal, en voormalig Kamerlid Mirjam Sterk.

Ook Mona Keijzer werd genoemd, maar zij zei woensdag in De Telegraaf geen gooi te doen naar het leiderschap. Ze wil er niet nog eens haar ‘ziel en zaligheid, ervaring en tomeloze energie aan besteden’. Keijzer stelde zich twee keer eerder kandidaat, maar redde het beide keren niet.

Andere partijen

Ook andere partijen zijn dezer dagen druk met de vraag wie als lijsttrekker de verkiezingen ingaat. PvdA/GroenLinks wachten het ledenreferendum over hun samenwerking in de Tweede Kamer af. Dat duurt tot maandag. Verwacht wordt dat de partijen snel daarna met hun gezamenlijke kandidaat komen.

Veel ogen zijn ook gericht op Pieter Omtzigt. Die liet in april weten dat een terugkeer naar het CDA geen optie is. BBB-leider Caroline van der Plas hengelde de laatste tijd opzichtig naar hem (‘Als hij ervoor openstaat, zullen er gesprekken volgen’), maar Omtzigt liet woensdag weten zich niet aan te sluiten bij BBB. Hij maakt naar verwachting volgende week bekend wat hij gaat doen.

Adblock test (Why?)


Nieuwe CDA-leider mag niet het kabinet in, bestuur wil één kandidaat aan leden presenteren - de Volkskrant
Read More

Tidak ada komentar:

Posting Komentar

Pia Dijkstra volgt Kuipers op en wordt demissionair minister voor Medische Zorg - NU.nl

Door onze nieuwsredactie 01 feb 2024 om 14:58 Update: 4 uur geleden Pia Dijkstra treedt als demissionair minister voor Medische Zo...