Rechercher dans ce blog

Rabu, 05 Juli 2023

Nog steeds veel overtredingen bij uitzendbureaus arbeidsmigranten zijn de dupe - NU.nl


Bij uitzendbureaus gaat nog steeds veel mis. De identiteit van werknemers wordt nog vaak niet nagetrokken en veel uitzendkrachten worden onderbetaald. Met name arbeidsmigranten zijn de dupe van de overtredingen.

De Nederlandse Arbeidsinspectie heeft in de afgelopen jaren meer dan duizend uitzendbureaus gecontroleerd. Bij 873 werkgevers ging het mis.

Een deel van de bureaus kwam weg met een waarschuwing. Andere werkgevers kregen een boete. In de afgelopen drie jaar is er voor zeker 1.500.000 euro aan boetes opgelegd.

De inspecties vonden vooral plaats in sectoren met laagbetaald werk, zoals in de horeca, land- en tuinbouw en distributiecentra. Voor deze vacatures zijn vaak weinig Nederlandse arbeidskrachten te vinden. Daarom werken er veel arbeidsmigranten. Dit is volgens de inspectie een kwetsbare groep. Velen van hen spreken geen Nederlands en kennen de Nederlandse wetgeving niet goed.

Vorig jaar kwamen er al regelmatig verhalen naar buiten van onderbetaalde arbeidsmigranten die veelal in slechte woningen verblijven. De Arbeidsinspectie tekende op dat sommige bedrijven zelfs "knokploegen" inzetten om Oost-Europese werknemers te intimideren en slecht te behandelen.

Arbeidsmigranten zijn vaak de dupe

Ook uit dit onderzoek blijkt dat arbeidsmigranten vaak niet krijgen wat ze wettelijk toekomt. Zo regelen veel uitzendbureaus ook huisvesting, zorgverzekeringen en vervoer voor buitenlandse uitzendkrachten. Hoewel dit voor veelen een uitkomst is, constateert de inspectie dat uitzendbureaus dit vaak als verdienmodel gebruiken.

Zo houden de bureaus vaak meer geld in voor huisvesting dan ze er zelf aan kwijt zijn. Ook ziet de Arbeidsinspectie veel overtredingen bij uitzendbureaus die arbeidsmigranten zonder juiste papieren laten werken.

Kabinet neemt maatregelen

Om een einde aan malafide uitzendbureaus te maken, kondigde het kabinet eerder een verplicht certificaat voor uitzendbureaus aan. Wie daarvoor in aanmerking wil komen, moet een verklaring omtrent het gedrag (vog) hebben, een waarborgsom van 100.000 euro betalen en gecertificeerde huisvesting aanbieden.

Het kabinet trekt 10,5 miljoen euro uit voor de regeling, die naar verwachting per 2025 ingaat. Er zijn momenteel zo'n vijftienduizend uitzendbureaus in Nederland.

Adblock test (Why?)


Nog steeds veel overtredingen bij uitzendbureaus, arbeidsmigranten zijn de dupe - NU.nl
Read More

Tidak ada komentar:

Posting Komentar

Pia Dijkstra volgt Kuipers op en wordt demissionair minister voor Medische Zorg - NU.nl

Door onze nieuwsredactie 01 feb 2024 om 14:58 Update: 4 uur geleden Pia Dijkstra treedt als demissionair minister voor Medische Zo...