Rechercher dans ce blog

Selasa, 11 Juli 2023

Tientallen fiscale regelingen doen weinig zijn te duur of werken averechts - RTL Boulevard

Dat blijkt uit een onderzoek dat het ministerie van Financiën heeft laten uitvoeren naar de fiscale regelingen.

Fiscale regelingen zijn uitzonderingen op de gewone belastingregels om specifieke groepen tegemoet te komen of beleidsdoelen te behalen. Dan kun je bijvoorbeeld denken aan de hypotheekrenteaftrek, maar ook aan verlaagde btw-tarieven voor bepaalde spullen en diensten.

116 regelingen, 11 overtuigend goed

Het ministerie onderzocht de regelingen op vier aspecten: de doeltreffendheid en doelmatigheid, of er een reden is tot overheidsingrijpen, complexiteit in de uitvoering en of het een beetje te doen is voor burgers om gebruik te maken van de regeling. Doeltreffend wil zeggen dat de regeling zijn doel behaalt. Een regeling is doelmatig als de kosten in verhouding staan tot de opbrengsten.

In totaal werden 116 regelingen bekeken door de onderzoekers. Van de 73 regelingen waarvoor een evaluatie beschikbaar was, bleek dat er 11 doelmatig en doeltreffend zijn, bij 41 regelingen is dat onzeker en in 21 gevallen zijn ze niet doelmatig en/of doeltreffend.

Dat is om meerdere redenen problematisch. Iedere fiscale regeling maakt het stelsel namelijk complexer, maar er is ook een hoop geld mee gemoeid. De 21 regelingen die negatief beoordeeld zijn kosten namelijk 30 miljard euro. De 41 regelingen waarvan onduidelijk is of het geld goed wordt besteed, kosten samen nog eens 17 miljard euro.

Het kabinet had zich voorgenomen om met Prinsjesdag met een reactie op het rapport te komen en ook met een aantal voorstellen om regelingen aan te passen. Of dat gaat gebeuren, is door de val van het kabinet onzeker geworden.

Hypotheekrenteaftrek: heel veel nadelen

Een aantal negatief beoordeelde regelingen springt in het oog. Zo is het oordeel over de hypotheekrenteaftrek, een fiscale subsidie die ooit is bedoeld om het eigenhuizenbezit te bevorderen, niet mals.

Sinds de invoering daarvan is het eigenwoningbezit wel fors toegenomen, maar onduidelijk is of dat iets te maken heeft met de hypotheekrenteaftrek en een aantal daaraan gerelateerde regelingen. Doelmatig is de regeling zeker niet.

De kosten zijn hoog en de opbrengsten relatief laag, concluderen de onderzoekers. Bovendien drijft het de huizenprijzen op, drukt het op de welvaart door ‘verstoring van de woonbeslissing en lagere arbeidsmobiliteit’ en verhoogt het de schuldopbouw van huishoudens.

Giftenaftrek, lage btw: zonde van het geld

Of neem de giftenaftrek voor bedrijven. Door het fiscaal aantrekkelijk te maken voor bedrijven om te schenken aan goede doelen, zou er meer geschonken moeten worden. Maar daar is geen bewijs voor gevonden. De misgelopen belastinginkomsten zouden twee tot drie keer groter zijn dan de mate waarin de regeling de giften verhoogt.

En dan het verlaagde btw-tarief op voedingsmiddelen. Het doel is om huishoudens die dat nodig hebben te ondersteunen in hun basisbehoeftes. Wat dat betreft is de regeling doeltreffend, want eten en drinken wordt hierdoor lager belast. Maar doelmatig is de regeling dan weer niet.

Want hogere inkomensgroepen hebben daar nu juist veel meer voordeel van in absolute zin, omdat ze nu eenmaal meer kopen. Als je wilt herverdelen van rijk naar arm, is een algemene btw-verlaging geen best middel, is de conclusie.

Vreemd

En dan zijn er ook nog buitengewoon wonderlijke regelingen. Zo wordt kunst in particulier bezit niet meegerekend als vermogen, waarover belasting geheven wordt. Daar is überhaupt geen reden voor overheidsingrijpen, zien de onderzoekers. Dat particulieren daardoor sneller kunst aan musea uit zouden lenen, blijkt niet. Bovendien komt het vooral ten goede aan rijke mensen.

Alle fiscale regelingen kosten samen zo'n 150 miljard euro per jaar, dat is 40 procent van de totale belasting- en premieopbrengsten.

Adblock test (Why?)


Tientallen fiscale regelingen doen weinig, zijn te duur of werken averechts - RTL Boulevard
Read More

Tidak ada komentar:

Posting Komentar

Pia Dijkstra volgt Kuipers op en wordt demissionair minister voor Medische Zorg - NU.nl

Door onze nieuwsredactie 01 feb 2024 om 14:58 Update: 4 uur geleden Pia Dijkstra treedt als demissionair minister voor Medische Zo...