Rechercher dans ce blog

Kamis, 06 Juli 2023

'Twitter killer'-app Threads gelanceerd 30 miljoen gebruikers op eerste dag - NRC

Twitter vs. Threads Meta-baas Mark Zuckerberg ziet het nieuwe platform Threads expliciet als een verbeterde versie van Twitter. Het bedrijf ligt nu al onder vuur vanwege zijn vergaande privacy-voorwaarden.
Als een vierde van de Instagram-gebruikers ook een Threads-account aanmaakt heeft Threads Twitter al ingehaald. Maar daar is het bedrijf nog lang niet: de app van Musk heeft 368 miljoen maandelijks actieve gebruikers. Foto Justin Sullivan/Getty Images

Threads, het nieuwe socialemediaplatform van Facebook-moederbedrijf Meta, heeft in de eerste zestien uur na lancering in het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten dertig miljoen gebruikers behaald. Dat maakte Meta-baas Mark Zuckerberg donderdag bekend. Het is een opvallende eerste oogst, zeker omdat ook beroemdheden als Gordon Ramsay, Shakira en het Amerikaanse Congreslid Alexandria Ocasio-Cortez zich al naar het platform hebben begeven, evenals gerenommeerde nieuwsorganisaties The Washington Post, Reuters en The Economist. Ook de VVD heeft inmiddels een Threads-account, al is niet duidelijk hoe de partij het account heeft aangemaakt terwijl het platform nog niet beschikbaar is in EU-landen.

Threads lijkt in alles – hoe het eruitziet, wat je ermee kan en hoe het werkt – op Twitter. De grootste gebruiksverandering is dat een bericht 500 tekens mag beslaan op Threads; bij Twitter zijn dat er 280. De overeenkomsten zijn geen toeval: de app wordt ook wel de ‘Twitter killer’ genoemd. Zuckerberg ziet het nieuwe platform expliciet als een nieuwe, betere versie van Twitter, dat kwetsbaar is onder het hectische leiderschap van Tesla-miljardair Elon Musk. Als een vierde van de Instagram-gebruikers ook een Threads-account aanmaakt heeft Threads Twitter al ingehaald. Maar daar is het bedrijf nog lang niet: de app van Musk heeft 368 miljoen maandelijks actieve gebruikers.

Lees ook Meta’s Zuckerberg gaat knokpartij aan met Twitter

Privacy-nachtmerrie

Threads oogst nu al kritiek vanwege zijn gebruiksvoorwaarden. Om een account op de app aan te maken moet je een Instagram-profiel hebben om mee te verbinden. Van daaruit kunnen gebruikers ook direct hun contactenlijst importeren. De integratie tussen Threads en Instagram is handig voor sommigen, maar wanneer je een Threads-account wil verwijderen, wordt ook het verbonden Instagram-profiel verwijderd.

Bovendien blijkt na lancering dat Threads een ‘privacy-nachtmerrie’ is, aldus techplatform Tech Crunch. De app verzamelt een waslijst aan privacygevoelige gegevens van gebruikers, waaronder informatie over je contacten, aankopen, locatie, gezondheid en fitness, financiële informatie, zoekgeschiedenis en welke berichten je in de app hebt bekeken. Met de robuuste gegevensverzameling van Facebook en het geïntegreerde Threads en Instagram heeft Meta een enorme hoeveelheid gegevens tot zijn beschikking, die in potentie nog groter wordt. Die gebruikersgegevens verkoopt Meta door aan bedrijven, die dankbaar gebruik maken van de inzichten die in de datasets verscholen liggen voor bijvoorbeeld het aanbieden van gerichte reclames. Meta heeft besloten de app nog niet in de Europese Unie uit te brengen; het bedrijf wil eerst meer duidelijkheid over de privacyregelgeving van de EU.

Gedateerde meme

Zuckerberg zelf keerde na elf jaar terug op Twitter om – in een poging tot internethumor - een Spiderman-meme te posten waarmee hij op spottende wijze laat blijken dat Threads enorm op Twitter lijkt.

Zuckerberg is niet de eerste die bloed rook toen Musk de leiding nam over Twitter. Ook gedecentraliseerd platform Mastodon kwam op de markt met als doel de houdgreep van Twitter op de markt te breken. De oprichter van Mastodon, Eugen Rochko, is dolenthousiast over Threads, omdat het belooft gebruikers te laten interacteren met andere platformen: „We pleiten al jaren voor het mogelijk maken van interactie tussen platformen. De grootste horde om over te stappen naar een ander sociaal medium is het feit dat je iedereen die je kent achterlaat.” Volgens Roche dwingt het feit dat meer apps met elkaar in contact staan „platformen tot het bieden van betere, minder uitbuitende diensten”.

Musk zelf reageert cynisch op de lancering van Threads: „Het is eindeloos aantrekkelijker om aangevallen te worden door vreemden op Twitter, dan om je onder te dompelen in de valse blijheid van het pijnverbergende Instagram.” Hij verwijderde zijn Instagram-account.

Update 6 juli 18.30 uur: dit bericht is aangevuld met de recentste gebruikersaantallen.

Adblock test (Why?)


'Twitter killer'-app Threads gelanceerd, 30 miljoen gebruikers op eerste dag - NRC
Read More

Tidak ada komentar:

Posting Komentar

Pia Dijkstra volgt Kuipers op en wordt demissionair minister voor Medische Zorg - NU.nl

Door onze nieuwsredactie 01 feb 2024 om 14:58 Update: 4 uur geleden Pia Dijkstra treedt als demissionair minister voor Medische Zo...