Tot aan de tanden toe bewapend zijn ze, de leden van de Tweede Kamer. De val van het kabinet heeft kwaad bloed gezet, vooral over de vermeende kwalijke rol van de premier zelf. De oppositie heeft zich al van tevoren verenigd in een motie van wantrouwen tegen de demissionaire minister-president. Maar als Mark Rutte aan het begin van het debat een verklaring voorleest waarin hij ook nog ‘iets persoonlijks’ wil zeggen, kijkt zelfs zijn eigen VVD-fractie verbijsterd toe.
“Er is de afgelopen dagen gespeculeerd over wat mij zou motiveren”, zegt Rutte. “Het enige antwoord is: Nederland. Mijn positie is daaraan volstrekt ondergeschikt. Gisterochtend heb ik het besluit genomen dat ik niet opnieuw beschikbaar ben als lijsttrekker van de VVD. Bij het aantreden, na de verkiezingen, van een nieuw kabinet, zal ik de politiek verlaten.”
Als bij toverslag verandert de sfeer. Als na een uur schorsing de fractievoorzitters aan het woord komen, is van een vijandige sfeer richting de langstzittende premier vrijwel niets meer over. “We kennen elkaar al ontzettend lang, nog vanuit de VVD-fractie”, zegt Geert Wilders (PVV), die zijn motie van wantrouwen meteen laat schieten. Hoewel ze elkaar vaak ‘het vuur na aan de schenen legden’ bedankt hij de premier voor zijn ‘tomeloze inzet.’
Ook de linkse oppositie toont respect voor het besluit van Rutte. Zoals Jesse Klaver (GroenLinks): “Wat ik tegen je zou willen zeggen, Mark, is dat ik het heb gewaardeerd dat het nooit persoonlijk is geworden in al die keren dat we zo met elkaar stevig de degens hebben gekruist.” Attje Kuiken (PvdA) is zelfs zo verrast dat ze nauwelijks ingaat op de reden van de val van het kabinet. “Ik was heel boos. Maar de angel is nu uit het debat.”
Rutte beschuldigt Paternotte van 'spelverruwing’
Toch wordt het nog even een echt debat als de VVD van de Kamer de volle laag krijgt over de kabinetsbreuk. Waarmee direct de eerste schermutselingen van de verkiezingscampagne zijn begonnen. Coalitiegenoot D66 vraagt zich bij monde van fractievoorzitter Jan Paternotte of het wel echt ‘onvermijdelijk’ was, gezien het grote aantal problemen in het land. “Wat was dan precies datgene waardoor de VVD zei: nee, nu valt het kabinet?” Fractievoorzitter Sophie Hermans (VVD) weigert op details in te gaan, het hele pakket was volgens haar voor de VVD niet voldoende.
Voor premier Rutte is het’ frame’ van Paternotte dat de VVD brak ten koste van de beperking van gezinshereniging voor oorlogskinderen ‘volstrekte nonsens’. Hij noemt het ‘politieke spelverruwing’ van D66. Het onoverbrugbare verschil was volgens Rutte dat VVD en CDA wel bereid waren een onderscheid te maken tussen de voorwaarden voor gezinshereniging tussen verschillende typen vluchtelingen, en ChristenUnie en D66 niet. “Het ene standpunt is niet moreel beter dan het andere”, aldus Rutte.
Volgens de demissionair premier leek het donderdagavond nog te lukken om een compromis te sluiten, met een voorstel om dat onderscheid alleen in werking te stellen als de asielopvang in Nederland te vol zou lopen. “Waarbij ik moet zeggen dat ik mij heb afgevraagd of dat voor mijn partij te dragen zou zijn.” Zover kwam het niet, de bewindslieden zelf besloten al dat ze er niet uit kwamen. “Het ging om botsende waarden”, zei de demissionaire premier. “Dat is zo’n groot onderwerp, daarvoor moeten we naar de kiezer.”
Wat gaat het kabinet nog doen?
Welke onderwerpen nog wel door het afgetreden kabinet behandeld kunnen worden en welke niet, zal pas na het reces, begin september, bepaald worden. De Tweede Kamer wil niet terugkomen van vakantie om onderwerpen controversieel te verklaren. Wel roept de Kamer het kabinet per motie op om extra maatregelen voor te bereiden om de koopkracht te verbeteren voor een miljoen gezinnen die in armoede leven. Ook moet het demissionaire kabinet nog aan de slag met de geflopte asiel- en migratieonderhandelingen. De plannen voor arbeidsmigratie moeten namelijk wel nog uitgewerkt worden. Daar valt volgens het parlement nog winst te halen als het gaat om de beperking van de instroom van migranten.
Lees ook:
Rutte dreigt met val kabinet vanwege migratiedeal
De coalitiepartijen spelen hoog spel in de laatste onderhandelingsfase van een deal over migratie. De lont in het kruitvat is aangestoken. De vraag is nu of die ontploft of uitdooft.
Verontwaardiging over val kabinet verdwijnt als bij toverslag door vertrek van Rutte - Trouw
Read More
Tidak ada komentar:
Posting Komentar