Rechercher dans ce blog

Kamis, 24 Agustus 2023

Achmea gaat premies verhogen door toenemend klimaatrisico - RTL Boulevard

Dat maakte het bedrijf vandaag bekend bij de presentatie van de halfjaarcijfers.

Kosten stijgen

Jaarlijks onderhandelt Achmea met herverzekeraars over de premies die het zelf betaalt, om te grote risico's af te dekken. Die herverzekeraars zijn vaak zeer grote internationale partijen, die in feite hetzelfde doen voor verzekeraars als verzekeraars doen voor consumenten.

Die premies zijn volgens topvrouw Bianca Tetteroo met 10 procent gestegen en ook de voorwaarden zijn strenger geworden.

Doorberekend

Dat is voor een deel te wijten aan de inflatie, die ook wordt doorberekend, en deels door schade door extreem weer. Veel natuurrampen wereldwijd, zorgen voor druk op die premies, aldus Achmea.

Een deel van die extra kosten zal door Achmea worden verwerkt in de premies voor consumenten. Met welke percentages de premies worden verhoogd, kan het bedrijf op dit moment nog niet zeggen, vertelt een woordvoerder.

Kwart meer premie

Ook andere verzekeraars zien de risico's van het veranderende klimaat. Zo waarschuwde topman Jos Baeten van ASR eerder al dat de premies met wel een kwart kunnen stijgen als gevolg van de toenemende schadelast.

Een woordvoerder van ASR laat desgevraagd weten dat ook die verzekeraar de tarieven voor het herverzekeren ziet stijgen. Of zich dat vertaalt naar hogere tarieven voor de klant, is nu nog niet duidelijk.

Verzekeraar NN laat weten dat het aan het begin van dit jaar ook de premies voor het herverzekeren van risico's flink heeft zien toenemen als gevolg van klimaatverandering. Die stijgende kosten worden ook deels verwerkt in de premies die consumenten betalen.

Schade steeds hoger

Zeker is dat verzekeraars de afgelopen jaren de schadelast als gevolg van extreem weer enorm hebben zien stijgen, wat uiteindelijk ook zorgt voor hogere premies. Het Verbond van Verzekeraars becijferde dat er vorig jaar voor bijna 887 miljoen euro aan verzekerde schade was door noodweer.

Verzekeringen al fors duurder geworden

Als de premies over de gehele linie inderdaad verder gaan stijgen, is dat als de zoveelste tegenvaller voor consumenten. De kosten voor veel verzekeringen gingen het afgelopen jaar namelijk al fors omhoog.

Vergelijkingssite Independer becijferde eerder dat veel populaire verzekeringen gevoelig duurder zijn geworden. Zo stegen autoverzekeringen met zo’n 10 procent in prijs. De opstalverzekering (waarmee je je huis verzekert) gingen zelfs met 15 procent omhoog.

Adblock test (Why?)


Achmea gaat premies verhogen door toenemend klimaatrisico - RTL Boulevard
Read More

Tidak ada komentar:

Posting Komentar

Pia Dijkstra volgt Kuipers op en wordt demissionair minister voor Medische Zorg - NU.nl

Door onze nieuwsredactie 01 feb 2024 om 14:58 Update: 4 uur geleden Pia Dijkstra treedt als demissionair minister voor Medische Zo...