Rechercher dans ce blog

Minggu, 06 Agustus 2023

Dure auto's en sponsoring sportclubs deden uitzendbureau de das om - BNR Nieuws

Ondernemen6 aug '23 14:38Auteur: Myrthe Koopman

Bij een faillissement is het voor een curator altijd lastig om de werknemers die in dienst zijn te vertellen dat ze nu mogelijk op straat komen te staan. Maar bij het faillissement van KRP-Flex personeelsdiensten lag het nog een stukje ingewikkelder. De ruim vierhonderd medewerkers waren voornamelijk afkomstig uit voormalige Oostbloklanden en spraken geen Nederlands en nauwelijks Engels.

'Het was een behoorlijke uitdaging', blikt Anne-Marie Weersink, partner en curator bij advocaten-en notariskantoor Hekkelman, terug op het faillissement. KRP-Flex personeelsdiensten had werknemers in loondienst die werden uitgezonden naar diverse bedrijven in het land om allerlei werk te verrichten. 'Zo verwerkten de werknemers groente tot salades, mixten ze fruit, waren ze werkzaam bij de Blokker, in de gevogelte industrie en stelde ze kerstpakketten samen voor de Makro', licht Weersink toe.

Beslaglegging Belastingdienst

Volgens de curator had het bedrijf waar de werknemers in dienst waren alles netjes geregeld. Zo was er huisvesting voor het personeel dat met name uit Polen afkomstig was en werd er ook gedacht aan het woon-werkverkeer. Toch had KRP-Flex personeelsdiensten niet alle zaakjes goed op orde, want in juni 2019 werd Weersink door de rechtbank in Gelderland gebeld vanwege het faillissement van het bedrijf.

‘De Belastingdienst dreigde met een beslaglegging, daardoor werd het bedrijf lam gelegd’
Anne-Marie Weersink, curator

Weersink begon met lege handen, want behalve over het uittreksel van de Kamer van Koophandel en de informatie van de rechtbank beschikte ze nog niet over verdere informatie. Daarvoor klopte ze aan bij de bestuurder van het uitzendbureau, die het faillissement zelf had aangevraagd. Wat bleek was dat de Belastingdienst had gedreigd met een beslaglegging onder de grootste opdrachtgevers. 'Daardoor werd het bedrijf meteen lam gelegd omdat opdrachtgevers niet meer betaalden en er ook geen lonen meer konden worden uitgekeerd', legt de curator uit.

Dure auto's en sportclubs

Een faillissement bleek onvermijdelijk. Het was zover gekomen doordat gaandeweg bleek dat de bestuurder van het bedrijf erg veel geld uitgaf aan marketingkosten. 'Hij sponsorde de lokale voetbalvereniging maar ook verschillende andere sportclubs in de omgeving. Daarnaast hield hij van snelle auto's en deed hij mee aan rally’s. Dat is een vrij dure hobby', stelt Weersink. Ook bleek dat de winstmarges van het bedrijf erg gering waren.

Lees ook | Curatoren willen volgende week duidelijkheid over doorstart VanMoof

Dus werd de curator de brenger van het slechte nieuws naar de Poolse werknemers toe. Al was dat vanwege de taalbarrière nog een grote uitdaging. 'Het is best ingewikkeld om een faillissement dat redelijk technisch is uit te leggen aan Poolse werknemers die niet of nauwelijks Engels spreken', blikt Weersink terug. Uiteindelijk lukte dat met behulp van tolken binnen het bedrijf en het UWV. Die laatste partij was erop gebrand om het faillissement met de werknemers op een zo goed mogelijke manier af te wikkelen.

Doorstart van het bedrijf

De Poolse werknemers konden namelijk door een exportregeling drie maanden lang een uitkering krijgen terwijl ze in het vaderland op zoek gingen naar werk. De enige voorwaarde daarvoor was dat degenen die dat uitgekeerd kregen, actief moesten solliciteren. Maar in de praktijk bleek dat veel werknemers tijdens sollicitaties benadrukten dat ze helemaal geen nieuwe baan nodig hadden. En daar was politiek Den Haag zeer ontevreden over. Het was dus zaak dat het faillissement op een zuivere manier werd afgehandeld met de werknemers om heisa te voorkomen.

‘Het nieuwe bedrijf genaamd Eerlijk & Beter personeelsdiensten nam ook alle werknemers uiteindelijk over’
Anne-Marie Weersink, curator

Maar zover kwam het uiteindelijk niet want er kon een doorstart worden gerealiseerd. Een nieuwe partij nam het hele bedrijf over en de bestuurder die verantwoordelijk was voor het faillissement ging bij de nieuwe onderneming in dienst. 'Het nieuwe bedrijf genaamd Eerlijk & Beter personeelsdiensten nam ook alle werknemers uiteindelijk over', weet Weersink. Nadat de schuldeisers allemaal waren betaald, was het faillissement afgehandeld.

Lees ook | Game-over voor modebedrijf Score

Bij een faillissement is het voor een curator altijd lastig om de werknemers die in dienst zijn te vertellen dat ze nu mogelijk op straat komen te staan. Maar bij het faillissement van KRP-Flex personeelsdiensten lag het nog een stukje ingewikkelder. De ruim vierhonderd medewerkers waren voornamelijk afkomstig uit voormalige Oostbloklanden en spraken geen Nederlands en nauwelijks Engels.
Bij een faillissement is het voor een curator altijd lastig om de werknemers die in dienst zijn te vertellen dat ze nu mogelijk op straat komen te staan. Maar bij het faillissement van KRP-Flex personeelsdiensten lag het nog een stukje ingewikkelder. De ruim vierhonderd medewerkers waren voornamelijk afkomstig uit voormalige Oostbloklanden en spraken geen Nederlands en nauwelijks Engels. (Unsplash)

Adblock test (Why?)


Dure auto's en sponsoring sportclubs deden uitzendbureau de das om - BNR Nieuws
Read More

Tidak ada komentar:

Posting Komentar

Pia Dijkstra volgt Kuipers op en wordt demissionair minister voor Medische Zorg - NU.nl

Door onze nieuwsredactie 01 feb 2024 om 14:58 Update: 4 uur geleden Pia Dijkstra treedt als demissionair minister voor Medische Zo...