Rechercher dans ce blog

Kamis, 10 Agustus 2023

Gasprijs stijgt in één dag met ruim 25 procent: dit zijn de gevolgen - Energievergelijk

Nieuws

Op de Amsterdamse gasbeurs, de TTF, is het weer eens onrustig. Gisteren, 9 augustus, maakte de gasprijs een reuzensprong omhoog van maar liefst 25 procent – van 31,5 naar 39,7 euro per megawattuur.

Vandaag tikte de gasprijs alweer 41,20 euro aan, wat neerkomt op 40,2 cent per kubieke meter. Dat klinkt misschien weinig, maar huishoudens moeten daar nog 50 cent aan energiebelasting, 10 cent inkoopkosten en 21 procent btw bovenop rekenen.

Waarom deze stijging?

De hogere gasprijs wordt veroorzaakt door een dreigende staking bij Australische productiefaciliteiten voor vloeibaar gas (lng), meldt Reuters. Bij Woodside Energy Group en Chevron hebben honderden medewerkers aangegeven te willen staken.

Het komt de laatste tijd steeds vaker voor dat incidenten direct een forse stijging van de gasprijs veroorzaken. Hoewel er krapte is op de markt, zijn er ook speculanten die de prijs beïnvloeden.

Als de staking doorgaat en langere tijd duurt, kan dit een grote impact hebben op de lng-export. Het wereldwijde aanbod van lng neemt dan af, wat gevolgen heeft voor de gasprijsontwikkeling.”

Koen Kuijper (Energie-expert)

Australië is verantwoordelijk voor circa 11 procent van de wereldwijde LNG-export.

Verstoringen in vraag en aanbod

Het gros van Australië’s LNG-export vindt zijn weg naar Azië, met name China, Japan, Zuid-Korea en India. Europa krijgt vrijwel niets rechtstreeks. Als deze landen echter minder LNG uit Australië ontvangen, zoeken ze alternatieven in gebieden waar ook Europa actief inkoopt. Dit kan leiden tot schommelingen in vraag en aanbod en daarmee prijsstijgingen, ook in Nederland.

Alsof dat niet genoeg is, waarschuwen analisten dat de Australische stakingen zouden kunnen samenvallen met gepland onderhoud aan Noorse gasinstallaties. Daarnaast wordt er zelfs rekening gehouden met sabotage van Noorse pijpleidingen.

Gas uit de Noordzee

Verschillende energie-experts, zoals Hans van Cleef (Publieke Zaken), stellen dat Nederland meer gas uit de eigen Noordzee moet gaan winnen om zo minder afhankelijk te worden van import. Dit zou niet alleen goed zijn voor de economie en gasprijs, maar ook voor de CO2-uitstoot. Bij het transport van vloeibaar gas, bijvoorbeeld uit Qatar, komen veel broeikasgassen vrij. Nederland heeft 130 gasvelden op zee.

Wat betekent dit voor huishoudens?

Vooralsnog heeft de hogere gasprijs niet direct gevolgen voor huishoudens, behalve voor iedereen met een dynamisch contract, waar de prijs 7 cent hoger is dan gisteren. Maar ook in de andere energiecontracten kunnen de tarieven wijzigen als de gasprijs langer hoog blijft of nog verder toeneemt.

In de variabele en vaste energiecontracten die vandaag worden aangeboden aan nieuwe klanten, blijven de tarieven op hetzelfde niveau als gisteren. We merken nog geen invloed van de flink hogere prijs op de beurs. Maar dat kan snel veranderen.”

Koen Kuijper (Energie-expert)

Op deze pagina is de live gasprijs te volgen, evenals de tarieven bij de verschillende energiebedrijven.

Gasprijs komende winter

Hoe zijn de vooruitzichten voor de gaslevering komende winter?

De leveringszekerheid lijkt niet in te gevaar te zijn, want de gasvoorraden zijn goed gevuld. Wel zal de aardgasprijs hoogstwaarschijnlijk hoger uitvallen dan het huidige prijspeil.

Voor gaslevering in het eerste kwartaal van 2024 wordt momenteel een kale prijs van 52,3 cent per kuub betaald. Tellen we daar de belastingen en btw bij op, dan komen we uit 1,23 euro per kubieke meter. Met 10 cent aan inkoopkosten zou de gasprijs in de dynamische contracten dan uitkomen op ongeveer 1,33 euro per kuub.

Met een dergelijke stijging van de dynamische prijs in het vooruitzicht kan een vast contract dan mogelijk een aantrekkelijke optie zijn.

Waar vind je de laagste gasprijs?

De laagste gasprijzen voor een variabel contract zijn momenteel te vinden bij:

  • Mega: € 1,050 per m3
  • Budget Energie: € 1,071 per m3
  • OM Nieuwe Energie: € 1,196 per m3

Deze tarieven kun je nu hier met elkaar vergelijken.

De prijzen in deze contracten worden maandelijks aangepast.

Jaarcontract

De laagste gasprijzen voor een jaarcontract zijn momenteel te vinden bij:

  1. Budget Energie: € 1,258 per m3
  2. Vattenfall: € 1,261 per m3
  3. Coolblue Energie: € 1,269 per m3

Bij meerdere leveranciers is bovendien een loyaliteitskorting te claimen in combinatie met een jaarcontract. Deze kan oplopen tot 300 euro, afhankelijk van je situatie.

De hoogste bonussen van dit moment staan hier opgesomd.

Adblock test (Why?)


Gasprijs stijgt in één dag met ruim 25 procent: dit zijn de gevolgen - Energievergelijk
Read More

Tidak ada komentar:

Posting Komentar

Pia Dijkstra volgt Kuipers op en wordt demissionair minister voor Medische Zorg - NU.nl

Door onze nieuwsredactie 01 feb 2024 om 14:58 Update: 4 uur geleden Pia Dijkstra treedt als demissionair minister voor Medische Zo...