Rechercher dans ce blog

Senin, 28 Agustus 2023

Speelgoedketen Intertoys in de verkoop, Blokker en BCC volgen 'op termijn' - NRC

Uitgespeeld Zakenman Michiel Witteveen (70) wil vanwege zijn leeftijd „op termijn” afscheid nemen van alle winkelketens die onder zijn Mirage Retail Group vallen, te beginnen met Intertoys.

Een vestiging van Intertoys in winkelcentrum Westfield Mall of the Netherlands.
Een vestiging van Intertoys in winkelcentrum Westfield Mall of the Netherlands. Foto Robin Utrecht/ANP

Speelgoedketen Intertoys staat in de verkoop. Ook andere winkelketens die onder de Mirage Retail Group (MRG) vallen, zullen „op termijn” van eigenaar wisselen. Dat bevestigt topman Michiel Witteveen maandag na berichtgeving door Het Financieele Dagblad.

De zeventigjarige Witteveen zoekt al langer naar een manier om een stap terug te doen en de ketens in goede handen achter te laten. Een beursgang van Mirage moest hier dit voorjaar voor zorgen, maar deze ging uiteindelijk niet door. Met zijn groep is Witteveen ook eigenaar van winkelketens Blokker en BCC.

De verkoop van Intertoys, met 220 filialen en 1.400 medewerkers de grootste speelgoedketen van Nederland, is een eerste stap in de ontmanteling van MRG. „Eigenaar blijf je niet voor eeuwig”, licht Witteveen toe, „iedereen gaat een keer dood. Ik ook.” Hoeveel de speelgoedketen moet opleveren, wil de zakenman niet zeggen. Het FD meldt op basis van ingewijden dat de verkoop rond de 70 miljoen euro kan opleveren.

Succes

Het in 1976 opgerichte Intertoys kende het afgelopen decennium roerige jaren. In 2017 nam de Britse investeringsmaatschappij Alteri de keten over van de familie Blokker, waarna hij in 2019 failliet ging. Na korte tijd in handen te zijn geweest van de Portugese investeerder Green Swan, voegde Witteveen Intertoys toe aan zijn portefeuille.

Sindsdien werd het bedrijf geherstructureerd en schreef het zwarte cijfers. In 2022 boekte het een winst van 6,9 miljoen euro na belasting. De netto-omzet kwam uit op 191,3 miljoen euro en lag daarmee ruim 20 procent hoger dan het jaar ervoor. Ondanks de hoge inflatie en de verhoging van het wettelijk minimumloon met 10 procent wisten consumenten de speelgoedketen nog steeds te vinden. Wel had Intertoys nog een openstaande coronaschuld van 14,5 miljoen euro, maar die is volgens Witteveen inmiddels deels ingelopen.

„Intertoys staat er goed bij en wordt goed geleid”, zegt Witteveen. Hij schrijft het succes toe aan de positie die de keten inneemt binnen de speelgoedmarkt. „We hebben een gespreid netwerk van fysieke winkels en combineren dat met online verkopen. Mensen kunnen hun bestelling in de winkel afhalen, wat duurzaam is en ons bezorgkosten scheelt.” Het is volgens hem dan ook logisch om de speelgoedketen als eerste af te stoten. „We kunnen gerust het stokje overdragen.”

Goede banen

Wanneer Blokker en BCC van eigenaar zullen wisselen, kan Witteveen nog niet zeggen. Het hangt samen met het verbeteren van de resultaten van beide winkelketens, die in 2021 nog verliesgevend waren.

Mirage zet Intertoys op een opvallend moment in de etalage. Veel fysieke winkels hebben het zwaar, onder meer door hogere energie- en huurkosten, lonen die omhoog zijn gegaan en de concurrentie van webshops. Onder meer Nederlandse modeketens Scotch & Soda, Chasin’ en Score vielen al om, en maandag werd bekend dat ook Doek Retail, dat 28 modewinkels van Vero Moda, Pieces en Vila runt, failliet is. Het bedrijf hoopt nog wel op een doorstart.

Mirage heeft een partij ingehuurd die de verkoop van de speelgoedketen in goede banen moet leiden. Of er al concrete interesse is in Intertoys, wil Witteveen niet zeggen. Ook is niet duidelijk wanneer de verkoop moet zijn voltooid.

Adblock test (Why?)


Speelgoedketen Intertoys in de verkoop, Blokker en BCC volgen 'op termijn' - NRC
Read More

Tidak ada komentar:

Posting Komentar

Pia Dijkstra volgt Kuipers op en wordt demissionair minister voor Medische Zorg - NU.nl

Door onze nieuwsredactie 01 feb 2024 om 14:58 Update: 4 uur geleden Pia Dijkstra treedt als demissionair minister voor Medische Zo...