Rechercher dans ce blog

Rabu, 16 Agustus 2023

Vakbond houdt vast aan looneis van 10 procent - BNR Nieuws

Economie16 aug '23 11:58Auteurs: ANP en BNR Webredactie

Vakbond CNV houdt vast aan de looneis van 10 procent, ondanks het feit dat de economie voor het tweede kwartaal op rij gekrompen is. Dat Nederland daardoor technisch gezien in een recessie belandt, is voor de vakbond geen reden om de looneisen aan te passen.

Vakbond CNV houdt vast aan de looneis van 10 procent, ondanks het feit dat de economie voor het tweede kwartaal op rij gekrompen is. Dat Nederland daardoor technisch gezien in een recessie belandt, is voor de vakbond geen reden om de looneisen aan te passen.
Vakbond CNV houdt vast aan de looneis van 10 procent, ondanks het feit dat de economie voor het tweede kwartaal op rij gekrompen is. Dat Nederland daardoor technisch gezien in een recessie belandt, is voor de vakbond geen reden om de looneisen aan te passen. (Ibrahim Boran / Unsplash)

'Zolang het aantal vacatures op recordhoogte staat, is er schaarste aan personeel. Dit betekent dat we onze looneisen gewoon blijven handhaven. Er is geen reden om die bij te stellen nu het economisch iets minder gaat', stelt Patrick Fey, vicevoorzitter van CNV.

Lees ook | Economie officieel in recessie, maar 'ene recessie is de andere niet'

Het Centraal Bureau voor de Statistiek maakte vanochtend bekend dat de Nederlandse economie het afgelopen kwartaal met 0,3 procent is gekrompen ten opzichte van het voorgaande kwartaal, waarin ook al een krimp was te zien.

De looneis van 10 procent is nodig om de inflatie het hoofd te bieden, zegt CNV. De vakbond benadrukt dat uit eigen onderzoek blijkt dat een op de vijf werkenden 'nauwelijks kan rondkomen', aldus Fey. 'De strijd aan cao-tafels zetten we voort.'

Economen vrezen niet

Het pleidooi van CNV wordt enigszins ondersteunt door economen van de Rabobank en ABN Amro. Zij geven in gesprek met persbureau ANP aan dat Nederland niet hoeft te vrezen voor een economische crisis, ondanks de tegenvallende CBS-cijfers.

‘Wereldwijd stagneert de economie, maar Nederland is heel weerbaar.’
Jan-Paul van de Kerke, ABN Amro

'De arbeidsmarkt is nog steeds krap en dat is niet zo bij een crisis', zegt Frank van Es van RaboResearch. Tegenover elke honderd werklozen stonden afgelopen kwartaal 122 vacatures open. Hij heeft goede hoop dat de economie dit kwartaal weer groeit.

Ook Jan-Paul van de Kerke (ABN Amro) is gerust, ondanks zijn verwachting voor een kwakkelende economie. 'Wereldwijd stagneert de economie, maar Nederland is heel weerbaar. De arbeidsmarkt blijft krap en het aantal faillissementen laag.'

Eurozone groeit wel

Ondanks de krimp in Nederland is de economie van de eurozone in het tweede kwartaal van dit jaar wel gegroeid. Volgens het Europese statistiekbureau Eurostat kwam de economische groei uit op 0,3 procent ten opzichte van een kwartaal eerder.

Lees ook | Eurozone officieel ontsnapt aan een recessie

Nederland is naast Estland, dat al langer een krimp laat zien, het enige land van de eurozone dat in het tweede kwartaal in een recessie is beland. Binnen de Europese Unie laat ook Hongarije al een aantal kwartalen op rij een krimp zien. Voor de gehele EU werd in het tweede kwartaal een nulgroei opgetekend door Eurostat, na een groei van 0,2 procent in het eerste kwartaal.

Eurostat maakte tevens bekend dat de industriële productie in het eurogebied in juni met 0,5 procent is gestegen ten opzichte van een maand eerder. Op jaarbasis daalde de productie echter met 1,2 procent. Daarnaast nam de werkgelegenheid in de eurozone in het tweede kwartaal met 0,2 procent toe, na een groei van 0,5 procent in het voorgaande kwartaal.

Adblock test (Why?)


Vakbond houdt vast aan looneis van 10 procent - BNR Nieuws
Read More

Tidak ada komentar:

Posting Komentar

Pia Dijkstra volgt Kuipers op en wordt demissionair minister voor Medische Zorg - NU.nl

Door onze nieuwsredactie 01 feb 2024 om 14:58 Update: 4 uur geleden Pia Dijkstra treedt als demissionair minister voor Medische Zo...