Rechercher dans ce blog

Kamis, 31 Agustus 2023

Veel meer studenten dan verwacht vragen basisbeurs aan - NU.nl

Vlak voor de deadline hebben al veel meer studenten de basisbeurs aangevraagd dan van tevoren werd gedacht. Onderwijsdienst DUO had donderdag al zevenduizend meer aanmeldingen ontvangen dan de organisatie had ingeschat.

In het kort

  • Veel meer studenten hebben de basisbeurs aangevraagd dan verwacht.
  • Studenten ontvangen maandelijks een bedrag van 110,30 euro, of 439,20 euro als je niet meer thuis woont.
  • Het is belangrijk om de beurs vóór 1 september aan te vragen, anders krijg je je geld pas later.

Samenvatting gemaakt met behulp van AI. Deel je mening hier.

"Wij hadden ingeschat dat 435.000 studenten recht hadden op een beurs. Die inschatting hadden we gemaakt zodat we konden uitrekenen wat de terugkeer van de basisbeurs ongeveer zou gaan kosten", vertelt Bert Viel van DUO.

Studenten hebben tot vandaag de kans om de basisbeurs aan te vragen als ze gelijk in september de beurs willen ontvangen. Ongeveer 444.200 studenten hebben dat inmiddels gedaan. Dat zijn er veel meer dan DUO had gedacht.

Waarom er zo veel meer aanmeldingen zijn, is nog niet helemaal duidelijk. "Dat kan bijvoorbeeld komen doordat er veel meer nieuwe studenten zijn begonnen dan we hadden verwacht", zegt Viel. Een andere oorzaak zou kunnen zijn dat de regels voor het krijgen van een basisbeurs zijn versoepeld voor studenten uit andere Europese landen.

Als een EU-student straks acht uur per week werkt, heeft die recht op een basisbeurs van 439 euro en een aanvullende beurs tot 416 euro. Dit kan echt leiden tot een massale toestroom", zei Kamerlid Pieter Omtzigt afgelopen week op X (voorheen Twitter). Hij stelde samen met VVD-Kamerlid Hatte van der Woude Kamervragen over deze versoepelingen.

Basisbeurs niet op tijd aanvragen is 'zonde'

Studenten die de beurs hebben aangevraagd, krijgen vanaf eind september maandelijks 110,30 euro per maand op hun rekening gestort als zij nog thuis wonen. Studenten die op kamers wonen krijgen dit jaar 439,20 euro. Dat is inclusief een tijdelijke verhoging van 164,30 euro vanwege de inflatie.

Als je de basisbeurs vóór 1 september aanvraagt, ontvang je eind september al je eerste geld. Op 5 september begint het nieuwe studiejaar, dus veel studenten zullen in september hun boeken gaan kopen en de huur van hun kamer moeten betalen.

"Je kan de beurs ook met terugwerkende kracht aanvragen", zegt Viel. "Maar dat wordt dan een nabetaling. Je krijgt nog wel je geld, maar niet in september. Je krijgt je beurs dan pas later."

Adblock test (Why?)


Veel meer studenten dan verwacht vragen basisbeurs aan - NU.nl
Read More

Tidak ada komentar:

Posting Komentar

Pia Dijkstra volgt Kuipers op en wordt demissionair minister voor Medische Zorg - NU.nl

Door onze nieuwsredactie 01 feb 2024 om 14:58 Update: 4 uur geleden Pia Dijkstra treedt als demissionair minister voor Medische Zo...