Rechercher dans ce blog

Jumat, 18 Agustus 2023

Yesilgöz onduidelijk over samenwerking met PVV: 'Kijken waar Wilders mee komt' - NU.nl

VVD-lijsttrekker Dilan Yesilgöz laat de deur open voor een samenwerking met de PVV. Op vragen van de pers reageert de politica dat zij de partij van Geert Wilders niet op voorhand uitsluit. Voorgaande jaren deed de VVD dat wel.

Yesilgöz wacht het verkiezingsprogramma van de PVV af en daarna is eerst de kiezer aan zet. "Ik moet zien waar de heer Wilders nu mee komt", zegt ze.

Yesilgöz benadrukte vrijdag dat Wilders vlak na de val van het kabinet sprak van een nieuwe start. Nu is het afwachten of hij zich inderdaad constructief gaat opstellen of zich buitensluit, zegt zij. De VVD-lijsttrekker wil partijleiders vooral beoordelen op hun plannen voor de komende regeerperiode. Het gesprek over uitsluiten vindt ze vooral "Haags gedoe".

Eerder stelde demissionair premier Mark Rutte wel een strikte voorwaarde aan samenwerking met de PVV. Wilders moest van hem zijn omstreden uitspraak over "minder Marokkanen" uit 2014 terugnemen. De PVV-leider werd daarvoor veroordeeld, maar weigert nog altijd zijn woorden terug te nemen.

Rutte schaart zich nu achter Yesilgöz. "Ik steun haar lijn", zei hij op een persconferentie. Hij licht zijn veranderde mening over een samenwerking met Wilders niet verder toe. "De tijd schrijdt voort, er zijn nieuwe verkiezingen. Ik vind haar lijn verstandig, maar ik ga er niet op in."

In het eerste kabinet dat Rutte leidde, werkte de partij samen met het CDA en kregen zij gedoogsteun van de PVV. Dit kabinet viel in april 2012 toen Wilders zijn steun na anderhalf jaar introk.

Lees meer over:

VVD Politiek

Adblock test (Why?)


Yesilgöz onduidelijk over samenwerking met PVV: 'Kijken waar Wilders mee komt' - NU.nl
Read More

Tidak ada komentar:

Posting Komentar

Pia Dijkstra volgt Kuipers op en wordt demissionair minister voor Medische Zorg - NU.nl

Door onze nieuwsredactie 01 feb 2024 om 14:58 Update: 4 uur geleden Pia Dijkstra treedt als demissionair minister voor Medische Zo...