Rechercher dans ce blog

Jumat, 01 September 2023

Akkoord nieuwe coalitie Noord-Brabant: 'stallendeadline' blijft staan - NRC

Coalitieakkoord Brabantse boeren moeten nog steeds hun stallen vóór medio 2024 emissiearm hebben gemaakt, als het aan het nieuwe provinciebestuur ligt. De ‘stallendeadline’ was een van de onderwerpen waarop de onderhandelingen afgelopen juni klapten.
In Brabant wonen meer varkens (ruim vijf miljoen) dan mensen (nog geen drie miljoen).
In Brabant wonen meer varkens (ruim vijf miljoen) dan mensen (nog geen drie miljoen). Foto Jeffrey Groeneweg / ANP

De Brabantse ‘stallendeadline’ blijft staan op 1 juli 2024. Dat staat in het vrijdagochtend gepubliceerde coalitieakkoord van het nieuwe provinciebestuur: VVD, GroenLinks, PvdA, SP, D66 en Lokaal Brabant. Die deadline is de datum waarop Brabantse boeren hun stallen emissiearm moeten hebben gemaakt. Er was al jaren veel onvrede over onder de boeren, omdat de provincie hiermee vooruitloopt op het landelijke stikstofbeleid. Het nieuwe provinciebestuur maakt wel een uitzondering voor melkvee- en kalverstallen. Die hoeven pas op 1 januari 2026 te zijn aangepast.

Tevens was de stallendeadline een van de onderwerpen waarop de BBB afgelopen juni de Brabantse onderhandelingen liet klappen. Na de verkiezingen in maart, toen BBB de grootste was geworden in Brabant, ging die partij om tafel met VVD, GroenLinks en PvdA. De week voordat hun coalitieakkoord zou worden gepresenteerd, kwam de BBB met dermate veel amendementen dat de andere partijen niet zagen hoe ze nog tot een coalitie konden komen. Wat precies in dat conceptakkoord over de stallendeadline stond, is niet bekend, maar de BBB heeft altijd geroepen dat ze de hele deadline van tafel wil.

‘Geen nieuwe Natura 2000-gebieden’

Speerpunt van de VVD, de tweede grootste partij in Brabant, was juist steeds om Brabant ‘van het slot’ te krijgen. Sinds 1 maart geeft Brabant geen nieuwe vergunningen meer uit voor projecten met stikstofeffecten op Natura 2000-gebieden, omdat de natuur in de provincie te hard achteruitgaat. Om Brabant weer ‘open’ te krijgen, is stikstofruimte nodig en daarbij kan een stallendeadline mogelijk helpen.

Het nieuwe provinciebestuur wil meer doen om de vergunningverlening „zo snel mogelijk weer op gang te krijgen”, zo valt te lezen in het coalitieakkoord. Zo wil het per Natura 2000-gebied een „juridisch houdbaar maatregelenpakket” opstellen voor de instandhouding van de natuur, ook beoogt het die natuur te herstellen en te versterken. Ook wil het ervoor zorgen dat er geen Natura 2000-gebieden of „zodanig streng beschermde natuurgebieden” bij komen. Verder sluit het nieuwe provinciebestuur gedwongen uitkoop van boeren niet expliciet uit. Dat is in veel andere provincies, waar de BBB in het bestuur zit, wel het geval.

Lees ook dit artikel: Lieke (25) wil graag het boerenbedrijf overnemen, maar wat gebeurt er met de stallendeadline?

Adblock test (Why?)


Akkoord nieuwe coalitie Noord-Brabant: 'stallendeadline' blijft staan - NRC
Read More

Tidak ada komentar:

Posting Komentar

Pia Dijkstra volgt Kuipers op en wordt demissionair minister voor Medische Zorg - NU.nl

Door onze nieuwsredactie 01 feb 2024 om 14:58 Update: 4 uur geleden Pia Dijkstra treedt als demissionair minister voor Medische Zo...