Rechercher dans ce blog

Selasa, 05 September 2023

Kadaster grijpt in: niet meer iedereen kan zomaar zoeken op naam - RTL Boulevard

Vanaf 15 oktober is het alleen voor mensen met een bepaald beroep of overheidsmedewerkers mogelijk om op naam te zoeken naar gegevens in het Kadaster. Andere gebruikers moeten hiervoor een individuele aanvraag doen die het Kadaster in behandeling neemt.

Als de aanvraag geaccepteerd wordt, kunnen gebruikers slechts per dossier toegang krijgen tot informatie.

Balans tussen privacy en openbare informatie

Volgens een woordvoerder van het Kadaster zijn de maatregelen nodig voor een goede balans tussen het openbaar houden van informatie uit de registers en het beschermen van de privacy van veel mensen.

Iedereen die een huis heeft gekocht, staat in het Kadaster. Het is een openbaar register met informatie over panden of percelen. Als burger kun je een adres invoeren en opzoeken hoeveel er voor een huis is betaald en wie de eigenaar is. Andersom zoeken, dus op naam, wordt nu sterk aan banden gelegd.

Zakelijk account

De veranderingen die volgende maand worden doorgevoerd, staan volgens het Kadaster los van de onthulling van RTL Nieuws vorige week. Toen brachten wij naar buiten dat mensen met groot gemak een zakelijk account konden aanmaken voor het besloten deel van het Kadaster, waarna het mogelijk is om miljoenen woonadressen van mensen te doorzoeken.

Het Kadaster liet meteen na de onthulling weten dat de controle per direct 'significant is versterkt'. Het Kadaster zegt dat er nog geen gevallen van misbruik bekend zijn van het lek dat RTL Nieuws ontdekte. Het onderzoek naar het gat in de privacybescherming loopt nog wel.

Het Kadaster neemt ook stappen om persoonlijke gegevens af te schermen als er sprake is van een dreiging. Personen die kunnen aantonen dat zij concrete dreiging ervaren, kunnen tijdelijk hun persoonsgegevens in het Kadaster afschermen.

Bij bepaalde beroepen, zoals journalisten, rechters of advocaten, is het genoeg om aan te tonen dat er waarschijnlijk sprake is van dreiging.

Inloggen met een soort DigID

Zakelijke gebruikers van het Kadaster moeten vanaf volgend jaar ook verplicht inloggen met eHerkenning, dat vergelijkbaar is met DigID. De instantie gaat 'op korte termijn' ook beter bijhouden wie welke informatie heeft opgezocht in de registers van het Kadaster.

Dat gebeurt in de aanloop naar een wettelijk verbod op 'doxing', een intimidatietactiek waarbij mensen persoonlijke gegevens van iemand online gooien. Zo wil het Kadaster 'snel en doelmatig' helpen bij eventuele onderzoeken van het Openbaar Ministerie naar de praktijk.

Adblock test (Why?)


Kadaster grijpt in: niet meer iedereen kan zomaar zoeken op naam - RTL Boulevard
Read More

Tidak ada komentar:

Posting Komentar

Pia Dijkstra volgt Kuipers op en wordt demissionair minister voor Medische Zorg - NU.nl

Door onze nieuwsredactie 01 feb 2024 om 14:58 Update: 4 uur geleden Pia Dijkstra treedt als demissionair minister voor Medische Zo...