Door personeelstekorten wordt het onveilig op de werkvloer van het midden- en kleinbedrijf, waarschuwt de Nederlandse Vereniging voor Veiligheidskunde (NVVK). "Personeel staat steeds vaker voor de keuze om onveilig te werken, of om niet te werken."
In nieuwe en snelgroeiende sectoren staat de veiligheid het meest onder druk, ziet NVVK-voorzitter Rob van Houten. Hij doelt op bijvoorbeeld uitdijende distributiecentra. "We zien veel aanrijdingen binnen de centra, en valpartijen van grote hoogte."
Ook zonnepanelenmonteurs lopen te veel risico's. Niet elke monteur is opgeleid om veilig op hoogte te werken. "Er is ook daar veel krapte en te weinig aandacht voor de veiligheid", zegt Van Houten.
De Arbeidsinspectie herkent het probleem in bijvoorbeeld de zonnepanelensector. Een woordvoerder benadrukt dat werkgevers een grote rol moeten spelen in het opleiden en attenderen op de veiligheid van werknemers.
Maar een tekort aan mankracht helpt niet mee. "Ik kan me voorstellen dat de veiligheid er onbewust bij in kan schieten als de werkdruk hoger wordt", zegt de woordvoerder van de Arbeidsinspectie.
Onveiligheid kost miljarden en mensenlevens
De ongevallen op de werkvloer kosten op korte termijn honderden miljoenen aan medische kosten en verzuim. "De werkelijke kosten liggen jaarlijks op 6,1 miljard euro", zegt Van Houten.
Dan gaat het om het langdurig uitbetalen van loon, vervangend personeel inzetten en psychologische hulp voor het slachtoffer. Deze kosten zijn in het afgelopen decennium verdubbeld.
Uit cijfers van de Arbeidsinspectie blijkt dat 2.526 mensen vorig jaar slachtoffer werden van een arbeidsongeval. Dat aantal is lastig te vergelijken met eerdere jaren, onder meer door een toename van het aantal inspecties. 51 mensen kwamen in 2022 om het leven, van wie 10 mensen in de bouw.
Behalve valpartijen en botsingen zijn gevaarlijke stoffen ook een grote boosdoener. Jaarlijks overlijden er zo'n vierduizend mensen eerder in hun leven door ongezonde werkomstandigheden, blijkt uit cijfers van de Arbeidsinspectie.
Helft van mkb-bedrijven heeft verplicht plan
Hoewel de wet voorschrijft dat elk bedrijf een risicoanalyse moet opstellen, voldoet slechts de helft van de mkb-bedrijven daaraan. "En dan moet er ook nog gehandeld worden naar het plan", benadrukt Van Houten.
Grote bedrijven hebben in tegenstelling tot kleinere bedrijven wel vaak teams in dienst van veiligheidskundigen, ook wel Health Safety and Evironment (HSE)-professionals genoemd. Zij brengen veiligheidsrisico's in kaart en grijpen in als het mis dreigt te gaan op de werkvloer. Volgens de NVVK zijn er te weinig van deze mensen opgeleid om ook het mkb te bedienen.
Personeelstekort leidt tot gevaarlijke situaties bij midden- en kleinbedrijf - NU.nl
Read More
Tidak ada komentar:
Posting Komentar