Rechercher dans ce blog

Sabtu, 09 September 2023

Staatssecretaris Vivianne Heijnen van Milieu: 'Inzameling plastic flesjes en blikjes moet beter' - NRC

Statiegeld Ondanks de invoering van statiegeld belanden nog te veel verpakkingen in de natuur. Het kabinet wil maatregelen zien.

Een dakloze man zoekt in Utrecht naar blikjes en flesjes met statiegeld en levert ze in bij een supermarkt.
Een dakloze man zoekt in Utrecht naar blikjes en flesjes met statiegeld en levert ze in bij een supermarkt. Foto Bart Maat

Het bedrijfsleven moet snel meer gaan doen om bij de inzameling van plastic flessen en blikjes aan de wettelijke vereisten te voldoen. De stichting Afvalfonds Verpakkingen, waarin onder meer de grote supermarktketens en producenten als Coca-Cola en Heineken zijn verenigd, moet nog dit jaar aanvullende maatregelen nemen om te zorgen dat het percentage ingezamelde flesjes en blikjes richting de 90 procent gaat.

Dat zei staatssecretaris Vivianne Heijnen (Milieu, CDA) vrijdagochtend voorafgaand aan de ministerraad. „Het moet echt beter. Het probleem is dat het systeem op dit moment niet heel klantvriendelijk is,” aldus Heijnen. Vooral het gebrek aan inzamelpunten is volgens haar een probleem. Zo beschikken volgens Heijnen slechts 5 van de 400 Nederlandse treinstations over een inzamelpunt, terwijl dat juist plekken zijn waar mensen vaak een leeg blikje of flesje kwijt willen.

Minder zwerfafval

Sinds juli 2021 zit er 15 cent statiegeld op kleine plastic flesjes. Op blikjes zit sinds april van dit jaar statiegeld, van eveneens 15 cent. Beide maatregelen zijn bedoeld om de hoeveelheid verpakkingen die als zwerfafval in de natuur belandt, te verkleinen. Volgens de wet is het bedrijfsleven verplicht elk jaar 90 procent van de 2,5 miljard verkochte blikjes en 900 miljoen kleine flesjes in te zamelen. In augustus bleek uit het jaarverslag van het Afvalfonds Verpakkingen dat die lat niet gehaald wordt: in 2022 werd slechts 68 procent van de statiegeldflessen ingeleverd.

Tijdens een gesprek op het ministerie heeft Heijnen het Afvalfonds deze week laten weten dat ze daar „teleurgesteld” over is, zei ze vrijdag. Volgens het kabinet hadden producenten en supermarkten zich sinds 2019, toen het statiegeld op kleine flesjes en blikjes werd aangekondigd, beter kunnen voorbereiden op het inzamelen van grote hoeveelheden verpakkingen. „Ze hadden het aan de voorkant beter moeten regelen. Ze hebben genoeg tijd gehad, er wordt nu in de praktijk te weinig gedaan.”

Als de branche niet tijdig met maatregelen komt, zoals het inrichten van extra afvalpunten, dan kan de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) ingrijpen, zo waarschuwde de staatssecretaris. Bijvoorbeeld door het opleggen van boetes. Heijnen: „De ILT kan uiteindelijk handhaven. Ik kan ze [de producenten en supermarkten] aansporen een stapje erbij te doen.”

De ILT zei in augustus al zich te beraden op mogelijke vervolgstappen, toen duidelijk werd dat de wettelijke norm van 90 procent inzameling niet gehaald wordt.

Ten tijde van de invoering van de wet in 2019 leefden al twijfels in de Kamer of het inzamelen van kleine flesjes en blikjes in het huidige statiegeldsysteem wel zou werken. Diverse fracties vroegen zich af of de bestaande inzameling, voornamelijk via supermarkten, wel zou zijn toegerust op de grote hoeveelheid extra ingeleverde blikjes en flesjes.

‘25 cent per blikje nodig’

Milieuorganisatie Recycling Network Benelux waarschuwde bovendien vier jaar geleden dat een statiegeldbedrag van 15 cent niet hoog genoeg zou zijn, zo reconstrueerde het AD. Om mensen te bewegen hun verpakking in te leveren, zou er minimaal 25 cent statiegeld op moeten zitten. Recycling Network Benelux wees er bovendien op dat in de nieuwe Nederlandse wetgeving een innameplicht voor verkopende partijen ontbrak, waardoor bijvoorbeeld supermarkten, horecagelegenheden en bioscopen niet verplicht werden extra inspanning te leveren. Duitsland en Noorwegen kennen wel zo’n innameplicht en daar wordt wel meer dan 90 procent van de verkochte verpakkingen ingezameld.

Overigens is het niet zo dat de maatregelen helemaal geen effect hebben. Volgens de zwerfafvalmonitor van Rijkswaterstaat, uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, was het aantal flesjes tussen het zwerfafval in 2021 meer dan de helft minder dan het jaar ervoor.

De stichting Afvalfonds Verpakkingen kondigde eerder al aan meer werk te willen maken van het inrichten van nieuwe inzamelpunten. Het fonds wil ervoor zorgen dat er in 2050 geen enkele verpakking meer in het zwerfafval belandt, al zei directeur Hester Klein Lankhorst eerder in NRC dat het lastig is daarbij iedereen te bereiken, pubers bijvoorbeeld. „Iedereen weet zelf ook nog wel dat je als puber met heel andere dingen bezig bent. Zwerfafval is dan niet zo interessant.”

Adblock test (Why?)


Staatssecretaris Vivianne Heijnen van Milieu: 'Inzameling plastic flesjes en blikjes moet beter' - NRC
Read More

Tidak ada komentar:

Posting Komentar

Pia Dijkstra volgt Kuipers op en wordt demissionair minister voor Medische Zorg - NU.nl

Door onze nieuwsredactie 01 feb 2024 om 14:58 Update: 4 uur geleden Pia Dijkstra treedt als demissionair minister voor Medische Zo...