Rechercher dans ce blog

Sabtu, 02 September 2023

VluchtelingenWerk: Onrust doordat kabinet derdelander-uitspraak niet afwachtte - NU.nl

Het kabinet had "onnodige onrust" kunnen voorkomen door te wachten op een definitieve uitspraak van de hoogste rechter in de zaak over de opvang van zogenoemde derdelanders. Dat zegt VluchtelingenWerk Nederland zaterdag in reactie op de spoeduitspraak van de Raad van State.

De uitspraak ging over een man uit Tanzania die vorig jaar met een tijdelijke verblijfsvergunning in Oekraïne woonde toen Rusland het land binnenviel. Hij vluchtte naar Nederland en kreeg hier dezelfde bescherming als Oekraïense vluchtelingen.

De man dreigde maandag zijn recht op bescherming in Nederland kwijt te raken omdat het demissionair kabinet wil dat dit stopt. Daardoor zouden derdelanders mogelijk noodgedwongen de opvang moeten verlaten. Ze kunnen dan wel asiel of een studievisum aanvragen, anders moeten ze binnen 28 dagen uit Nederland vertrekken.

Wie zijn derdelanders en waarom moeten ze terug?

  • Derdelanders woonden tijdelijk in Oekraïne, bijvoorbeeld voor hun werk of studie, toen ze vluchtten.
  • Hoewel ze in Nederland in eerste instantie dezelfde speciale behandeling kregen als andere vluchtelingen uit Oekraïne, gelden nu dezelfde regels als voor gebruikelijke vluchtelingen. Dat betekent asiel aanvragen (en krijgen) of terug naar je herkomstland.
  • Het demissionaire kabinet wil het liefst dat ze vrijwillig vertrekken en heeft daarvoor een plan gemaakt. Vertrekkende derdelanders krijgen niet alleen een vliegticket, maar ook 5.000 euro. Ze hebben nog tot 15 september om zich daarvoor aan te melden.

De man uit Tanzania was het daarmee oneens en spande een rechtszaak aan. De rechtbank in Rotterdam oordeelde ten gunste van de overheid, waartegen de man in beroep ging. Hij mag die inhoudelijke uitspraak nu afwachten in de opvang, oordeelde de Raad van State vrijdagavond laat.

De uitspraak betreft een individueel geval, maar is volgens de Raad van State "richtinggevend" voor andere derdelanders. "Ieder ander die nu bij ons zou komen, zou eenzelfde uitspraak krijgen", liet een woordvoerder eerder weten.

VluchtelingenWerk ziet zorgwekkende trend

VluchtelingenWerk ziet in het handelen van het kabinet een trend waarbij "de wettelijke grondslag van het beleid geen doorslaggevende rol meer lijkt te spelen" als het gaat over vluchtelingen.

De organisatie noemt de zogeheten nareisbeperking van gezinsleden van vluchtelingen als een ander voorbeeld. Over het plan om familieleden ('nareizigers') pas te laten overkomen als het eerst aangekomen gezinslid een verblijfsvergunning en een huis heeft, oordeelde de Raad van State eerder dit jaar dat dat niet mag. Niet volgens de Nederlandse wet, maar ook volgens Europese regelgeving niet.

"Deze trend schuurt met de rechtsstaat, dupeert kwetsbare mensen en belast de uitvoeringsorganisaties en in dit geval ook gemeenten onnodig", stelt VluchtelingenWerk.

Adblock test (Why?)


VluchtelingenWerk: Onrust doordat kabinet derdelander-uitspraak niet afwachtte - NU.nl
Read More

Tidak ada komentar:

Posting Komentar

Pia Dijkstra volgt Kuipers op en wordt demissionair minister voor Medische Zorg - NU.nl

Door onze nieuwsredactie 01 feb 2024 om 14:58 Update: 4 uur geleden Pia Dijkstra treedt als demissionair minister voor Medische Zo...