Rechercher dans ce blog

Sabtu, 28 Oktober 2023

Een jaar na de overname door Musk heet Twitter X en lopen gebruikers weg - NU.nl

Het is alweer een jaar geleden dat Elon Musk het gigantische bedrag van 44 miljard dollar neertelde om Twitter te kopen. Inmiddels is er veel veranderd, zoals de naam van de dienst. Ook ziet X het vertrouwen en het aantal gebruikers en adverteerders afnemen.

Musk liep een jaar geleden met een wasbak (sink in het Engels) het hoofdkantoor van X - toen nog Twitter - binnen. De miljardair liet er een grappig bedoelde video van maken, zodat hij die vervolgens op het netwerk kon plaatsen met de woordspeling: "Let that sink in." Laat dat maar eens bezinken, was zijn boodschap.

De overname zelf bleek geen grap, al kocht Musk het bedrijf in een opwelling. Dat schrijft biograaf Walter Isaacson in zijn dit jaar verschenen boek over de miljardair. Toen Musk besefte dat hij te veel geld had geboden, probeerde hij onder de deal uit te komen. Later luchtte de topman zijn hart bij een team van Tesla: "Ik weet niet waarom ik het heb gedaan. Het kwam erop neer dat de rechter zei dat de verkoop moet doorgaan, want anders… En nu denk ik: oké shit."

Na afronding van de overname ging Musk direct aan de slag. Hij ontsloeg topmensen en haalde Twitter van de beurs. Het aantal werknemers slonk van achtduizend naar nog geen vijftienhonderd. Van de overgebleven personeelsleden werd verwacht dat ze alles voor het bedrijf opzijzetten.

Een paar veranderingen onder Musk

  • De oorspronkelijke blauwe vinkjes zijn verdwenen. Die waren bedoeld om geverifieerde accounts aan te duiden.
  • Inmiddels kan iedereen een blauw vinkje kopen. Wel zijn er nu ook gouden vinkjes voor een aantal geverifieerde accounts.
  • Twitter veranderde in juli van naam en heet sindsdien X.
  • Gebruikers die eerder waren geband, omdat ze zich niet aan de regels hadden gehouden, konden onder Musk terugkeren. Zo zijn rapper Ye (weg wegens antisemitisme) en oud-president Donald Trump (weg wegens opruiing) weer terug op het platform.
  • Sinds deze week kun je (video)bellen via Twitter.

De hoogste prioriteit: geld verdienen

Voor Musk is het belangrijk dat hij zijn 44 miljard dollar (toen ruim 41 miljard euro) snel terugverdient. X kampt met schulden en geeft meer geld uit dan er binnenkomt. Met het ontslag van personeel kan het bedrijf kosten besparen. En nu probeert X betaalde abonnementen aan de man te brengen om geld te verdienen.

Voor 8 euro per maand krijg je niet alleen een blauw vinkje om te laten zien dat je betaalt, maar kun je langere berichten schrijven die ook nog eens vaker gezien worden. Daarnaast krijg je toegang tot TweetDeck en kun je langere video's in hogere kwaliteit delen.

Nog een reden om op geld verdienen te focussen, is dat veel adverteerders zijn afgehaakt. In juli bleek dat de berichtendienst ongeveer de helft van zijn advertentie-inkomsten is kwijtgeraakt. Dat de regels van het platform vaak veranderen en dat X gebruikers bovengemiddelde vrijheid geeft om te zeggen wat ze willen, schrikt veel adverteerders af. Die willen niet dat hun boodschap naast berichten met haatzaaiende taal of nepnieuws staat.

Aantal dagelijkse gebruikers loopt terug

Hoeveel gebruikers X precies heeft, valt lastig te controleren. De cijfers zijn namelijk niet meer openbaar sinds Musk zijn bedrijf van de beurs heeft gehaald. Er wordt dan ook flink met cijfers gegoocheld. Tijdens een recente techconferentie zei X-CEO Linda Yaccarino dat er dagelijks 225 miljoen gebruikers op het platform komen.

Dat zou neerkomen op een daling van 10 procent vergeleken met het aantal voor de overname. De teller stond toen op 254,5 miljoen. Na de conferentie is dat aantal bijgesteld naar 245 miljoen. Al blijft dat een daling.

Ook analisten hebben op basis van appinzichten schattingen gemaakt. Zo schrijft Apptopia dat het aantal dagelijks ingelogde X-gebruikers het afgelopen jaar is teruggelopen van 140 miljoen naar 120 miljoen. Dat is een daling van 13 procent.

Alternatieven voor X zijn het afgelopen jaar gegroeid, doordat ontevreden X-gebruikers zijn overgestapt. Al blijven deze diensten ver achter op het platform van Musk. Het vooralsnog besloten Bluesky, opgericht door Twitter-oprichter Jack Dorsey, heeft ruim een miljoen gebruikers. Op Mastodon zijn 1,8 miljoen mensen actief. En Threads, het alternatief van Meta dat nog niet in Europa is te gebruiken, telt naar schatting 33 miljoen dagelijkse gebruikers.

Beeld uit video: Hoe nepnieuws over oorlog ontstaat door deze realistische videogame1:42
Afspelen knop

Hoe nepnieuws over oorlog ontstaat door deze realistische videogame

Overspoeld met nepnieuws

Mede vanwege het vrije beleid van X en het gebrek aan moderatie haken gebruikers af. Veel moderatoren zijn namelijk ontslagen. Daardoor is er op het platform nu meer ruimte voor discriminatie en de verspreiding van nepnieuws.

Dat heeft het Israëlisch-Palestijnse conflict pijnlijk duidelijk gemaakt. X werd overspoeld door berichten, foto's en video's die niet of nauwelijks te controleren zijn. Vaak deelden betalende leden deze berichten, waardoor het bereik ook nog eens werd vergroot. Zo verschenen er beelden van een vliegtuig dat boven de Gazastrook zou zijn neergeschoten. Maar die bleken uit een game te komen.

Tot overmaat van ramp deelde Musk zelf twee accounts om de oorlog te volgen. Maar onderzoekers bekritiseerden deze accounts, omdat die nepnieuws verspreiden. Voordat Musk het bericht verwijderde, was het al zo'n elf miljoen keer bekeken.

De app voor alles

Sinds Elon Musk er de scepter zwaait, is er veel gebeurd op X. En toch is dit pas het begin. X moet uiteindelijk een app voor alles worden, net als het Chinese WeChat. Daarop kun je chatten, maar ook bijvoorbeeld kleding kopen, gamen of eten bestellen.

Dat je nu kunt (video)bellen hoort bij dat plan. Binnenkort moet het ook mogelijk worden om via het platform games te streamen, zoals Musk zelf al een paar keer heeft gedemonstreerd. Ook moet X financiële transacties gaan ondersteunen. Musk was dit decennia geleden al van plan met PayPal en X.com. De miljardair zegt nu vijf jaar nodig te hebben om Twitter te veranderen in wat hij voor ogen heeft.

Adblock test (Why?)


Een jaar na de overname door Musk heet Twitter X en lopen gebruikers weg - NU.nl
Read More

Tidak ada komentar:

Posting Komentar

Pia Dijkstra volgt Kuipers op en wordt demissionair minister voor Medische Zorg - NU.nl

Door onze nieuwsredactie 01 feb 2024 om 14:58 Update: 4 uur geleden Pia Dijkstra treedt als demissionair minister voor Medische Zo...