Jaarlijks sluizen bedrijven via Nederland tussen de 100 en 180 miljard dollar (94 tot 170 miljard euro) winst weg om belasting te ontwijken. Samen met Ierland is ons land daarmee koploper wereldwijd. Dat meldt onderzoeksinstituut EU Tax Observatory.
Door boekhoudkundig met winsten te schuiven, kunnen bedrijven miljarden aan belastingen ontwijken. En daarbij is ons land al jarenlang een van de populairste 'winstbestemmingen'.
In 2020, het recentste jaar dat is onderzocht, hebben buitenlandse bedrijven 180 miljard dollar aan winsten naar ons land weggesluisd. Daarmee gingen we ruim voorbij Ierland, dat het jaar ervoor nummer 1 was. Na beide landen zijn Zwitserland, de Britse Maagdeneilanden en Luxemburg het populairst om winst naar toe te schuiven.
Volgens de onderzoekers gebruiken vooral Amerikaanse bedrijven deze methode om belastingen te ontwijken. Een mogelijke verklaring is dat er in de VS veel techbedrijven zijn, die weinig activiteiten hebben die plaatsgebonden zijn. Daarnaast zijn autoriteiten in dat land historisch gezien minder streng op belastingontwijking.
Miljardairs betalen zeer weinig belasting
Een ander probleem is dat miljardairs zeer weinig belastingen betalen. Zo meldt de EU Tax Observatory dat er miljardairs zijn die tussen de 0 en 0,5 procent belasting betalen over hun vermogen.
Dit komt vooral doordat ze in eigen land met lege vennootschappen belasting ontwijken (legaal) of ontduiken (illegaal). "Tot op heden is geen serieuze poging ondernomen om deze situatie aan te pakken", meldt het instituut.
Wel stellen de onderzoekers dat in de afgelopen tien jaar wereldwijd belangrijke stappen zijn gezet in strijd tegen bedrijven en miljardairs die zo weinig mogelijk belasting willen betalen.
Zo zijn ze blij dat uitwisseling van bankgegevens sinds 2017 mogelijk is. Dit maakt belasting ontwijken via offshore belastingparadijzen moeilijker. Ook vinden ze het positief dat er plannen zijn om volgend jaar een wereldwijde minimumbelasting in te voeren voor multinationals.
Mondiale belastingheffing kan nog veel beter
Toch zijn er nog volop verbeterpunten. De EU Tax Observatory denkt dat met enkele maatregelen al honderden miljarden extra belastingen kunnen worden opgehaald.
Ze denken daarbij aan een wereldwijde minimumbelasting van 2 procent voor de allerrijksten. Dit zou al 250 miljard dollar kunnen opleveren. Ook zou een aantal mazen in de wet voor de minimumbelasting voor multinationals moeten worden gedicht, wat eveneens zo'n 250 miljard kan opbrengen.
Die bedragen zouden samen precies genoeg zijn voor arme landen om de gevolgen van klimaatverandering tegen te gaan.
Nederland nummer 1 bij bedrijven die winstbelasting willen ontwijken - NU.nl
Read More
Tidak ada komentar:
Posting Komentar