Rechercher dans ce blog

Senin, 20 November 2023

Automobilisten kunnen vanaf 2025 gratis door de Westerscheldetunnel | Economie - NU.nl

Automobilisten en motorrijders betalen vanaf 1 januari 2025 geen tol meer als ze door de Westerscheldetunnel rijden. Demissionair minister Mark Harbers (Verkeer en Waterstaat) en de Zeeuwse gedeputeerde Harry van der Maas ondertekenden maandag een overeenkomst daarover.

De Westerscheldetunnel verbindt Zuid-Beveland met Zeeuws-Vlaanderen. Afgelopen september nam de Tweede Kamer een motie aan om de tunnel eerder tolvrij te maken. In het regeerakkoord van het demissionaire kabinet stond nog dat de tunnel pas in 2030 tolvrij zou worden.

"Dit is een langgekoesterde wens van de Zeeuwen en het is mooi dat we die wens nu, in goede samenwerking met de provincie Zeeland, in vervulling kunnen laten gaan", zegt demissionair minister Harbers. Voor het plan trekt het kabinet 140 miljoen euro uit.

De Zeeuwse gedeputeerde Harry van der Maas is blij dat rijden door de tunnel eerder gratis wordt. "Een tolvrije tunnel is een belangrijke impuls voor de leefbaarheid en economie van Zeeland."

Tunnel nog niet gratis voor vrachtverkeer

Er is nog geen geld beschikbaar om de tunnel ook voor vrachtverkeer tolvrij te maken. Het Rijk en de provincie Zeeland hebben afgesproken om de komende tijd aan de slag te gaan om dit op te lossen.

De Westerscheldetunnel werd in 2003 geopend en verving de autoveerdiensten tussen Vlissingen en Breskens en tussen Kruiningen en Perkpolder. De tol bedraagt voor een personenauto 10 euro per retour, met kortingen voor abonnementhouders. Per dag rijden 21.000 voertuigen door de tunnel.

Met het tolvrij maken van de tunnel blijven er in Nederland nog twee toltrajecten over. Dit zijn de Kiltunnel (tussen Dordrecht en 's-Gravendeel) en de tolbrug in Nieuwerbrug.

Lees meer over:

Westerscheldetunnel Economie Binnenland Zeeland

Adblock test (Why?)


Automobilisten kunnen vanaf 2025 gratis door de Westerscheldetunnel | Economie - NU.nl
Read More

Tidak ada komentar:

Posting Komentar

Pia Dijkstra volgt Kuipers op en wordt demissionair minister voor Medische Zorg - NU.nl

Door onze nieuwsredactie 01 feb 2024 om 14:58 Update: 4 uur geleden Pia Dijkstra treedt als demissionair minister voor Medische Zo...