Rechercher dans ce blog

Rabu, 15 November 2023

Grootschalige herstructurering op komst bij Rabobank - Het Financieele Dagblad

Het hoofdkantoor van Rabobank in Utrecht.
Het hoofdkantoor van Rabobank in Utrecht. ANP / Tobias Kleuver Media

In het kort

  • Rabobank maakt zich op voor een ingrijpende herschikking van het bankbedrijf.
  • De bank voor particulieren is volgens de directie te log en te complex.
  • Er zullen functies verdwijnen, maar de bank vindt het te vroeg om daar een getal op te plakken.

Rabobank maakt zich op voor een ingrijpende herschikking. Topman Stefaan Decraene noemt de bank te log, te complex en te hiërarchisch. Personeel moet meer verantwoordelijkheden krijgen. Ook zullen er functies verdwijnen. Hoeveel is nog niet bekend.

De plannen zijn te lezen in een uitgelekte interne notitie van de groepsdirectie aan de algemene ledenraad van de bank, het hoogste besluitvormingsorgaan binnen Rabobank. Volgens de Belgische topman mist de bank slagkracht. Door de vele lagen binnen de bank lukt het niet om klanten snel en efficiënt te bedienen. Het beleid van de bank moet voorspelbaarder worden, schrijft Decraene in de notitie. ‘De huidige inrichting leidt tot een te grote bestuurlijke drukte. Processen zijn te versnipperd geworden.’

In de notitie wordt gesproken over het wegsnijden van functies, zonder daar direct een getal op te plakken. ‘Onze indirecte kosten zijn te hoog’, aldus de topman.

Poldercultuur

Dat Decraene ingrijpt, komt niet als een verrassing. Hij kondigde de herinrichting van de bank al aan in zijn kennismakingsinterview met het FD in april van dit jaar. De Vlaming was in dat gesprek kritisch op de Nederlandse poldercultuur. ‘Bij Rabobank is alles in regels uitgeschreven. Ik heb het nog nooit zo erg gezien. Het moet performanter, simpeler en efficiënter.’ Daarbij pleitte hij voor een, gedeeltelijke, terugkeer naar de regio.

Onder de vorige topman, Wiebe Draijer, werd de aansturing van de lokale banken juist ondergebracht bij het hoofdkantoor in Utrecht. Het aantal lokale bankkantoren ging onder zijn leiding terug van 89 naar 71. Het aantal filialen — waarvan een lokale bank er meerdere kan hebben — halveerde. Wat Decraene betreft is de centralisatie doorgeslagen.

Complex, zwalkend en traag

In het op 7 november verstuurde document, dat is ingezien door het FD, worden de contouren van de plannen duidelijk. De topman uit in de notitie onder meer kritiek op de omgang met particuliere klanten, ‘te weinig focus, te complex en te traag’, schrijft hij. Ook wil hij meer duidelijkheid over de verschillende rollen van medewerkers en hun verantwoordelijkheden. ‘We hebben nog het nodige te fixen.’ Decraene pleit voor het vereenvoudigen van de bank. ‘Zodat besluitvorming met minder mensen kan.’ Ook vindt de topman het productaanbod ten opzichte van de concurrentie te mager. Met name op het gebied van duurzaamheid, een van de missies van de bank.

De plannen zullen niet alleen gevolgen hebben voor het hoofdkantoor, maar ook voor de regio. Sinds de centralisatie is het mandaat van lokale directeuren sterk uitgehold. Dat gaat mogelijk veranderen.

Ook voor de honderd voorzitters van de algemene ledenraad, de lokale commissarissen van de bank, zijn er wijzigingen op komst. Decraene: ‘Commissarissen zijn zoekende naar hun rol en toegevoegde waarde en directies ervaren hun rol steeds meer als een formaliteit.’ Of zij ook moeten vrezen voor hun positie is onduidelijk. De bank schrijft namelijk ook: ‘We willen niet tornen aan het principe van minimaal zeventig leefgebieden met een eigen ledenraad.’ De betrokkenheid in de regio moet juist omhoog, zo is te lezen in het document.

Rondje Nederland

Het bestuur van de bank maakt momenteel een rondje door Nederland om de plannen te bespreken met de verschillende lokale kringen. De woordvoerder van Rabobank benadrukt dat er nog niets is besloten en dat het document alleen de uitgangspunten van het beleid schetst. ‘Rabobank heeft de ambitie zijn marktpositie te versterken. Om dat te realiseren wordt er kritisch gekeken naar de klantbediening en de organisatie.’ Afgelopen september werd de algemene ledenraad al voorbereid op aanstaande veranderingen bij de retailtak, waar het particuliere bankbedrijf onder valt.

De zegsman van de bank bevestigt dat er kritisch gekeken wordt naar processen binnen de bank, maar vindt het te vroeg om in te gaan op vragen. Geen van de door het FD benaderde regiodirecteuren en lokale commissarissen wilde reageren op het uitgelekte document.

De bank bespreekt de voorstellen op 6 december met de algemene ledenraad. Komende januari volgt een extra bijeenkomst voor de ledenraad en de directeuren Coöperatieve Rabobank. Het proces is in twee periodes opgedeeld. Het verbeteren van de retailtak heeft prioriteit en zal begin van het jaar zijn beslag krijgen, het aanscherpen van de bestuurlijke procedures staat voor de tweede helft van 2024 op de planning. Alleen voor deze laatste ingreep is goedkeuring van de ledenraad noodzakelijk, aldus de woordvoerder. ‘Over het bancaire beleid gaat uiteindelijk alleen de groepsdirectie.’

Tips? Mail naar: redactie@fd.nl

Adblock test (Why?)


Grootschalige herstructurering op komst bij Rabobank - Het Financieele Dagblad
Read More

Tidak ada komentar:

Posting Komentar

Pia Dijkstra volgt Kuipers op en wordt demissionair minister voor Medische Zorg - NU.nl

Door onze nieuwsredactie 01 feb 2024 om 14:58 Update: 4 uur geleden Pia Dijkstra treedt als demissionair minister voor Medische Zo...