Rechercher dans ce blog

Rabu, 22 November 2023

Tumultueuze uitverkoop bij failliet BCC levert 22 miljoen op - RTL Boulevard

BCC was met 57 winkels, een webshop en een eigen bezorgdienst een van de grootste witgoed- en elektronicaketens van Nederland. De winkelketen, sinds eind 2020 een zusterbedrijf van Blokker en Intertoys, vroeg op 14 september uitstel van betaling aan. Een week later volgde faillissement.

Faillissementsuitverkoop

Tijdens de periode waarin de verkopen bij BCC nog werden voortgezet, moesten de winkels tot twee keer toe hun deuren sluiten.

Vlak na de aankondiging van de surseance gingen de winkels op slot als gevolg van 'ontevreden, boze en soms zelfs agressieve klanten', schrijven de curatoren in hun vandaag verschenen eerste faillissementsverslag. Dat betrof bijvoorbeeld klanten die hun artikelen niet meer konden ruilen of laten repareren.

Ook de daarop volgende faillissementsuitverkoop leidde tot commotie. De winkels werden overspoeld door koopjesjagers, die nog snel met grote korting een wasmachine, televisie of stofzuiger wilden kopen. Dat leidde tot lange wachtrijen, spanningen en opnieuw soms agressief gedrag in de winkels. Halverwege oktober moest BCC uit veiligheidsoverwegingen opnieuw de deuren sluiten.

De moeite waard

Gelukkig blijkt de tumultueuze faillissementsverkoop wel de moeite waard te zijn geweest. Volgens het curatorenverslag boekte BCC tijdens de zogenoemde voortzettingsperiode tussen 14 september en 28 oktober namelijk een omzet van 21,7 miljoen euro.

De curatoren melden trots dat daarmee 91 procent van de inkoopwaarde is teruggehaald. Dat is volgens hen 'hoog in vergelijking met andere retail-faillissementen'.

Lensink en Hekman spreken in het verslag hun dank uit aan de medewerkers van de winkelketen, die de activiteiten onder moeilijke omstandigheden voortzetten. "Zonder hun inzet was dit niet mogelijk geweest." Zij schrijven ook 'te betreuren dat winkelmedewerkers van BCC in verband met de verschillende incidenten in de winkels vervelend zijn benaderd'.

Rest online verkocht

Overigens vloeien de tijdens de uitverkoop binnengeharkte miljoenen niet allemaal naar de schuldeisers van het failliete bedrijf. BCC maakte daarvoor namelijk minstens 2,5 miljoen euro aan kosten. Ook moet het bedrijf ruim 9 miljoen euro afdragen aan het deel van de leveranciers, dat nog juridisch eigenaar van de artikelen was.

Na de faillissementsverkoop resteerde nog een voorraad met een inkoopwaarde van 8 miljoen euro. Nu de winkels van BCC definitief zijn gesloten, worden die artikelen verkocht via online veilinghuis Troostwijk. De restvoorraad in winkels die snel leeg moesten worden opgeleverd, is verpatst aan opkopers.

Schuldenlast 50 miljoen

Uit het curatorenverslag blijkt verder dat BCC een schuldenlast van bijna 50 miljoen euro achterlaat. De Belastingdienst is met een vordering van ruim 32 miljoen euro de grootste schuldeiser. En gewone schuldeisers hebben nog 15 miljoen euro tegoed.

De claim van uitkeringsinstantie UWV, die opdraaide voor de loonbetalingen in de zes weken na het faillissement, is nog niet binnen en dus nog niet meegeteld.

Volgens het verslag zag BCC haar omzet in 2021 met 18 procent dalen, tot 424 miljoen euro. Dat jaar werd 21 miljoen euro verlies geboekt, leert navraag bij de curatoren. De resultaten die BCC in 2022 en de eerste negen maanden van dit jaar boekte, worden nog niet genoemd.

Pensioenpremies

Opmerkelijk is verder dat het curatorenverslag niets vermeldt over het onderzoek naar de kwestie van de niet afgedragen pensioenpremies.

Vorige maand meldde RTL Z dat BCC ruim een jaar lang geen pensioenpremies afdroeg, terwijl het bedrijf het werknemersdeel van die premies wel incasseerde uit de salarissen van het personeel. BCC-directeur Caspar Klinkhamer en eigenaar Michiel Witteveen van moederbedrijf Mirage Retail Group hielden het Pensioenfonds Detailhandel daarvoor verantwoordelijk.

De curatoren kondigden destijds intern een 'diepgaand onderzoek' naar de pensioenkwestie aan.

Adblock test (Why?)


Tumultueuze uitverkoop bij failliet BCC levert 22 miljoen op - RTL Boulevard
Read More

Tidak ada komentar:

Posting Komentar

Pia Dijkstra volgt Kuipers op en wordt demissionair minister voor Medische Zorg - NU.nl

Door onze nieuwsredactie 01 feb 2024 om 14:58 Update: 4 uur geleden Pia Dijkstra treedt als demissionair minister voor Medische Zo...