Rechercher dans ce blog

Rabu, 29 November 2023

Zo werd beleggersicoon Charlie Munger schatrijk met een klein textielbedrijf - RTL Boulevard

"Berkshire Hathaway had niet gebouwd kunnen worden tot wat het nu is zonder Charlie's inspiratie, wijsheid en medewerking", rouwt Warren Buffett, de 92-jarige topman van het bedrijf. De twee mannen vulden elkaar naadloos aan op de jaarlijkse vergaderingen voor aandeelhouders van het bedrijf. 

Zakelijk succes

Die vergaderingen werden door tienduizenden beleggers bezocht, in de hoop iets op te steken van het zakelijke succes van de twee mannen. Wie in 1964, het jaar dat Buffett aan de macht kwam bij het zieltogende textielbedrijf Berkshire Hathaway, 1000 dollar investeerde, is vandaag een rijk man of vrouw. Dit belang is inmiddels 10 miljoen dollar (9 miljoen euro) waard, schrijft de New York Times.

Munger wordt door zakenpartner Buffett gezien als belangrijke architect van dit succes. "Ik was de uitvoerder", beschrijft Buffett hun relatie. Die was intens, de twee belden dagelijks uren met elkaar. Over personeelsbeleid bijvoorbeeld. "Vertrouwen is het belangrijkste, wat iemand kan komt daarna", was Mungers advies. 

Veruit het belangrijkste advies gaf Munger al nadat de twee elkaar leerden kennen in 1959 tijdens een etentje waar ze allebei waren uitgenodigd.

Geen sigarettenpeukjes meer kopen

Tot dat moment verdiende Buffett geld met het opkopen van kwakkelende bedrijven voor een prikkie. De multimiljardair vergeleek dat met het oprapen van sigarettenpeukjes, waar nog een of twee trekjes inzaten. Voor de niet-rokers onder ons: ja, ook die kun je roken, maar het is niet erg lekker meer. 

Munger adviseerde Buffett om het anders aan te pakken. "Vergeet wat je weet over het kopen van redelijke bedrijven voor een prikkie, koop mooie bedrijven voor een redelijke prijs", was het devies. 

Tijdens dat diner schoten ze goed op met elkaar. "Hij rolde over de vloer van het lachen om zijn eigen grappen", herinnerde Buffett zich later over die ontmoeting. "En ik doe hetzelfde."

Voor Munger als investeerder ging werken, had hij er al een gevarieerde carrière op zitten. Als jongen had hij een bijbaantje in de kruidenierswinkel van zijn opa waar Buffett jaren later ook een tijdje werkte. Verder was hij als meteoroloog in dienst van het leger.

Lessen uit poker

Hij was gelegerd in Alaska, waar hij leerde pokeren. Zijn talent hiervoor kwam als belegger ook nog wel van pas. "Wat je moet leren is om snel je verlies te nemen als je er ongunstig voorstaat", zei hij daar later over. "En als je er goed voorstaat, moet je zwaar inzetten. Want dat gebeurt niet zo vaak, dus daar moet je van profiteren als het gebeurt."

Zwaar inzetten deden Buffett en Munger onder meer op Coca-Cola, American Express en IBM, waar Berkshire Hathaway grote belangen in heeft. Verder is Berkshire Hathaway eigenaar van de grote verzekeraar Geico en treinbedrijf Burlington Northern Santa Fe.

Hoge rendementen

In totaal werken er 372.000 mensen bij het conglomeraat, dat een beurswaarde heeft van ongeveer 784 miljard dollar (714 miljard euro). In de periode 1965 tot 2014 konden beleggers van het bedrijf jaarlijks gemiddeld ruim 20 procent winst bijschrijven op hun investering, meldt de New York Times. Dat is een stuk meer dan de gemiddelde stijging van de S&P 500, de belangrijkste Amerikaanse beurs. 

Geen wonder dus dat beleggers zo dol zijn op de aandeelhoudersvergaderingen van het bedrijf, in Omaha in de Amerikaanse staat Nebraska. Het evenement wordt ook wel het 'Woodstock van het kapitalisme' genoemd. 

"Voetballers zijn idolaat van Messi en Ronaldo, beleggers helemaal van Buffett en Munger", vertelt Peter Paul de Vries, investeerder en voormalig directeur van beleggersvereniging VEB. Hij is fan van het evenement en ging er maar liefst vier keer heen. 

Blikje cola van Buffett zelf

"Twee bejaarde mannen die de hele dag op dat podium zitten", beschrijft hij. Daar werd cola gedronken, logisch gezien het belang in de frisdrankreus. De Vries slaagde erin om een blikje te bemachtigen waar Buffett uit heeft gedronken, vertelt hij vol trots. 

"Munger had hele droge quotes", vertelt hij verder. "Het is een soort opfriscursus om gedisciplineerd ook je eigen investeringsbeleid te voeren." Een van de adviezen die De Vries nog weet: "Investeer niet in dingen die je niet begrijpt." 

Dit credo pasten de twee bijvoorbeeld toe op techbedrijven, iets waar Buffett later op terug is gekomen. En ook Munger is eerlijk over kansen die hun bedrijf heeft gemist. Zoals het aanbod om te investeren in McDonald's in de beginjaren van de fastfoodketen. Maar ze besloten om het niet te doen. 

Belangrijke adviezen

De twee hadden naar eigen zeggen nooit ruzie. "Denk er nog eens over na", adviseerde Munger zijn zakenpartner als ze van mening verschilden. "En dan zul je het met me eens zijn, want jij bent slim en ik heb gelijk." 

Hun eigen adviezen namen ze overigens met een korreltje zout, blijkt wel uit een opmerking die Munger maakte op een van de aandeelhoudersvergaderingen. "Het probleem met al onze uitleg is dat mensen vervolgens denken dat ze iets weten", zei hij. "Maar het is beter om te denken dat je niets weet." Want, zo voegt hij toe: "Als mensen er niet zo vaak naast zaten, waren wij niet zo rijk geworden."

Het grote geheim van de twee is dat ze - hoewel ze dus wel eens een kans laten liggen - toch genoeg andere kansen wel grijpen, vertelde Durk Veenstra al eerder. 

Adblock test (Why?)


Zo werd beleggersicoon Charlie Munger schatrijk met een klein textielbedrijf - RTL Boulevard
Read More

Tidak ada komentar:

Posting Komentar

Pia Dijkstra volgt Kuipers op en wordt demissionair minister voor Medische Zorg - NU.nl

Door onze nieuwsredactie 01 feb 2024 om 14:58 Update: 4 uur geleden Pia Dijkstra treedt als demissionair minister voor Medische Zo...